Hvis du nogle gange føler, at du lever i en boble, så har videnskaben nu stærke beviser for, at det rent faktisk er tilfældet – også selvom det nok er en noget større boble, end du måske forestiller dig.
Med data fra rumteleskopet Gaia har astronomerne for første gang sammensat et detaljeret 3D-kort over den såkaldte Lokale Boble. Kortet afslører ikke alene, at Jorden befinder sig inde midt i en stjerneproducerende boble, men også hvordan den er opstået.
"Den Lokale Boble blev dannet af en række voldsomme supernovaeksplosioner, der har fundet sted de seneste 14 mio. år. Da supernovaerne eksploderede, satte de gang i chokbølger, der fejede det nærliggende gas sammen i en tæt skal, som udgør boblens overflade," forklarer astronom ved Harvard Smithsonian Center for Astrophysics, Catherine Zucker, til Illustreret Videnskab.
Boblen måler 1000 lysår på tværs og fungerer som en slags kosmisk fødeklinik, der konstant forandrer vores nattehimmel.
Supernovaer pustede boblen op
Den Lokale Boble er et tomrum mellem stjernerne i vores lokale galakse, Mælkevejens Orionarm og blev dannet for omkring 14 millioner år siden, da en kæmpestjerne først kollapsede og siden eksploderede som en supernova.
I Mælkevejen eksploderer cirka to supernovaer hvert århundrede og frigiver på en brøkdel af et sekund lige så meget energi, som der strømmer ud af Solen på én million år.