NASA

Jordens skygge snitter fuldmånen

HIMMELGUIDE: Fuldmåne OG delvis måneformørkelse. Det er programmet for denne fortryllende sommernat, hvor Jorden kaster sin skygge ind over den blændende gule skive på himlen. Se med fra klokken 22:01.

Om måneformørkelsen

Jorden kaster en lang skygge ud i rummet, og Månen passerer med jævne mellemrum igennem den.

I nogle tilfælde bliver Månen helt dækket af den mørkeste del af Jordens skygge – et fænomen, som kaldes total måneformørkelse.

Andre gange snitter Månen kun det mørkeste af skyggen, og så får vi en delvis måneformørkelse. Sådan en kan du se netop nu.

Rødligt skær på Månen

Månen vil i første omgang træde ind i den ydre lyse del af Jordens skygge, men den overgang er næsten ikke til at se.

Først når Månen rammer den mørkeste del af skyggen, kan du se en forandring. En mørk, rund skygge vil vandre over Månen uden dog at dække Månen helt på noget tidspunkt.

Skyggen kan have en rødlig nuance, fordi Månen kun rammes af de røde dele af Solens lys, som Jordens atmosfære har afbøjet.

Guide til måneformørkelsen

Månens position den 16. juli klokken 23.30 om aftenen.

© Stellarium

Sådan gør du

HVOR OG HVORNÅR?

Den delvise måneformørkelse begynder den 16. juli kl. 22.01 og varer knap tre timer med højdepunkt kl. 23.30. For at se den skal du have frit udsyn til horisonten i sydøstlig retning.

HVORDAN?

Med det blotte øje kan du se fuldmånen, der langsomt bevæger sig gennem Jordens skygge. Med en lille håndkikkert kan du se Månens mange kratere og detaljer i landskabet.

FOTOMULIGHED?

Vil du fotografere fænomenet, skal kameraet på et stativ. Et nærbillede kræver et teleskop med motor, da Månen bevæger sig for meget til at stå skarpt selv med få sekunders eksponering.