Arcturus
Kæmpestjerne

Solen og Arcturus er vidt forskellige nu, men om fire-fem milliarder år vil Solen blive en såkaldt rød gigant, ligesom Arcturus.

© Shutterstock

Kæmpestjerne afslører Solens skæbne

Kæmpestjernen Arcturus lyser over 100 gange kraftigere end Solen og er flere tusind grader koldere. Men den fjerne gigant røber hemmeligheden om vores egen dystre fremtid.

11. juni 2018 af Jesper Grønne

Stjernen er synlig selv i juni og i særdeleshed midt på måneden, hvor månelyset ikke forstyrrer stjernehimlen.

Selvom Arcturus’ diameter er 25 gange større end Solens, og den samtidig er flere tusind grader koldere, så har de to stjerner meget tilfælles. 

Arcturus forudser fremtiden

Arcturus er en slags fremtidsversion af Solen, der om fire-fem milliarder år ligeledes vil have opbrugt sit brintbrændstof i kernen og begynde at fusionere tungere grundstoffer som kulstof og kvælstof og svulme op til en såkaldt rød gigant.

Om bare 4000 år vil Arcturus begynde at blive gradvist mindre synlig fra Jorden, fordi dens bane er vinkelret på vores galakses spiralarme og hovedstrømmen af stjerners retning. 

Med en fart på 122 m/s i forhold til Solsystemet vil Arcturus forsvinde ud af vores synsfelt for evigt om nogle millioner år.

Sådan gør du

  • Du kan udpege Arcturus ved at følge en linje, der forlænger vognstangen i stjernebilledet Karlsvognen et stykke nedad til venstre på himlen. Hvis den er svær at spotte, så prøv eventuelt med en håndkikkert.
  • Arcturus står midt på himlen, ca. 45 grader over horisonten eller lavere afhængigt af din placering. Karlsvognen er mod vest, og Arcturus mod sydvest. 
  • Visuelt får du den bedste oplevelse i timen efter midnat, hvor den lyse sommerhimmel er mørkest. Det er nemmest at se Arcturus midt i juni, hvor der ikke er månelys til at overstråle himlen.

Se ud i Universet

Kæmpestjernen Arcturus er kun et af de fænomener, der dukker op på nattehimlen dette forår.

Hvis du har fået blod på tanden og gerne vil fortsætte stjernekiggeriet, kan du nu erhverve dig den ultimative startpakke:

  • En kraftig håndkikkert til at gå på opdagelse i Solsystemet.
  • En guide til stjernehimlen i 2018, så du ved, hvor du skal kigge hvornår.
  • To numre af Illustreret Videnskab som ruster dig til, hvad du skal holde øje med.

Du kan evt. pege kikkerten mod stjernebilledet Svanen, hvor to stjerner støder sammen og eksploderer i en rød nova omkring år 2022 – et fænomen du kan se med kikkerten fra Mitilux.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.