Shutterstock
Kæmpestjerne

Gigant afslører Solens skæbne

Hele maj 2022: Kæmpestjernen Arcturus lyser over 100 gange kraftigere end Solen, og dens diameter er 25 gange større. Men den røde gigant røber hemmeligheden om vores egen dystre fremtid.

Om Arcturus

Arcturus lyser over 100 gange kraftigere end Solen og er den klareste stjerne på den nordlige himmelkugle. Stjernen er synlig selv i juni, hvor Solen holder himlen lys gennem hele natten.

Selvom Arcturus’ diameter er 25 gange større end Solens, og dens overflade samtidig er flere tusind grader koldere, så har de to stjerner meget tilfælles.

Arcturus afslører, hvordan Solen kommer til at se ud om fire til fem milliarder år. Til den tid har Solen, ligesom Arcturus, opbrugt sit brintbrændstof i kernen og er begyndt at fusionere tungere grundstoffer.

Bag om fænomenet: Kæmper skaber tunge stoffer

Solen vil vokse sig større end Arcturus og danne ilt i sin kerne, inden den kollapser. Andre stjerner kan vokse videre og danne endnu tungere stoffer

I begyndelsen af en stjernes liv vil det letteste af grundstofferne, brint, smelte sammen til helium i stjernens kerne.

Senere bliver stjernen til en rød gigant og danner bl.a. ilt i kernen. Stjerner som Solen vil herefter kollapse og dø.

Stjerner, som er mindst ti gange tungere end Solen, bliver til røde supergiganter, der bl.a. danner natrium.

De store stjerner vokser videre og danner nu tunge grundstoffer som jern og nikkel i deres kerner.

Tunge stjerner eksploderer til sidst i supernovaer. I processen dannes de grundstoffer, som er tungere end nikkel.

Samtidig vil Solen vokse til op mod 100 gange sin oprindelige diameter, og temperaturen i dens kerne vil stige fra 15 millioner grader til 100 millioner.

Arcturus giver os et indblik i Solen og Solsystemets fremtid, men den store stjerne er langsomt på vej til at forsvinde i mørket.

Om kun 4000 år vil Arcturus begynde at blive gradvist mindre synlig fra Jorden, fordi dens bane er vinkelret på vores galakses spiralarme og dermed også på Jordens retning.

Med en fart på 122 km/s i forhold til Jorden vil Arcturus forsvinde helt for os om nogle millioner år.

Guide til Arcturus

© Stellarium

Hvor og hvornår?

Du kan udpege Arcturus ved at følge en linje, der forlænger vognstangen i stjernebilledet Karlsvognen et stykke nedad til venstre på himlen. Hvis den er svær at spotte, så prøv eventuelt med en håndkikkert.

Synlighed?

Ved midnat finder du Karlsvognen højt på himlen mod vest. Arcturus er halvvejs oppe på himlen, ca. 50 grader over horisonten mod syd.

Visuelt får du den bedste oplevelse i timen efter midnat, hvor den lyse forårshimmel er mørkest. Det er nemmest at se Arcturus først eller sidst i maj, hvor Månens lys forstyrrer mindst muligt.