Kollision mellem neutronstjerner sender astronomer i ekstase
For første gang nogensinde har astronomer verden over observeret det, alle har håbet på at få at se - en kollision mellem to neutronstjerner så kraftig, at det har sendt voldsomme rystelser gennem hele Universet. Offentliggørelsen markerer en helt ny æra for astronomien, vurderer eksperter.

Grafisk gengivelse af kollisionen mellem to superkompakte neutronstjerner nær lysets hastighed
Den vigtigste observation nogensinde i astronomiens forsøg på at forstå Big Bang.
Så stor er den opdagelse, ESO (European Southern Observatory) og flere end 70 observatorier kloden rundt simultant offentliggjorde sent i går, mandag:
Observationen af tyngdebølger og lys fra en kataklysmisk kollision mellem to super-massive neutronstjerner 130 millioner lysår borte.
Alle sensorer gik amok
De første tyngdebølger ramte Jorden d. 17. august, hvor de blev opfanget af LIGO, The Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, og i løbet af få minutter bimlede hver eneste astronomisk sensor kloden rundt.
Tusinder af astronomer på observatorier over hele Jorden sprintede mod deres teleskoper i håbet om et glimt af det, alle har håbet på at observere, siden bekræftelsen af Einsteins tyngdebølger - en kollision mellem to neutronstjerner.
Og det var præcis, hvad de fik at se.
Eksplosion rystede Universet
Neutronstjerner er de superkompakte rester af eksploderede stjerner, som med en masse større end vores egen sol men en størrelse som en mindre asteroide tordner gennem Universet med en hastighed nær lysets.
Sammenstødet, en kilonova, som skete 130 millioner lysår borte, var så kraftig, at det har sendt rystelser gennem store dele af Universet og en byge af tyngdebølger buldrende gennem stjernesystemer i alle retninger.