Kollision mellem neutronstjerner sender astronomer i ekstase

For første gang nogensinde har astronomer verden over observeret det, alle har håbet på at få at se - en kollision mellem to neutronstjerner så kraftig, at det har sendt voldsomme rystelser gennem hele Universet. Offentliggørelsen markerer en helt ny æra for astronomien, vurderer eksperter.

Neutronstjerner kolliderer

Grafisk gengivelse af kollisionen mellem to superkompakte neutronstjerner nær lysets hastighed

© Robin Dienel; Carnegie Institution for Science

Den vigtigste observation nogensinde i astronomiens forsøg på at forstå Big Bang.

Så stor er den opdagelse, ESO (European Southern Observatory) og flere end 70 observatorier kloden rundt simultant offentliggjorde sent i går, mandag:

Observationen af tyngdebølger og lys fra en kataklysmisk kollision mellem to super-massive neutronstjerner 130 millioner lysår borte.

Alle sensorer gik amok

De første tyngdebølger ramte Jorden d. 17. august, hvor de blev opfanget af LIGO, The Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, og i løbet af få minutter bimlede hver eneste astronomisk sensor kloden rundt.

Tusinder af astronomer på observatorier over hele Jorden sprintede mod deres teleskoper i håbet om et glimt af det, alle har håbet på at observere, siden bekræftelsen af Einsteins tyngdebølger - en kollision mellem to neutronstjerner.

Og det var præcis, hvad de fik at se.

Eksplosion rystede Universet

Neutronstjerner er de superkompakte rester af eksploderede stjerner, som med en masse større end vores egen sol men en størrelse som en mindre asteroide tordner gennem Universet med en hastighed nær lysets.

Sammenstødet, en kilonova, som skete 130 millioner lysår borte, var så kraftig, at det har sendt rystelser gennem store dele af Universet og en byge af tyngdebølger buldrende gennem stjernesystemer i alle retninger.

Kilonovaen kan ses på billedet til venstre - over og til venstre for den kraftige stjerne

© National Optical Astronomy Observatory

En tsunami af bølger gennem Rummet

Tidligere har astronomer fire gange observeret bølger i Rummet efter sammenstød mellem sorte huller, men at observere to neutronstjerner kollidere - og den massive eksplosion, det skaber - er en helt anden kaliber observation.

Alene LIGOs registrering af tyngdebølgerne fra denne begivenhed varede omkring 100 sekunder, hvor de tidligere bølger fra kollisionen mellem sorte huller blot har været varet fragmenter af et sekund.

"Det er fantastisk. Universets største fyrværkerishow," siger David Reitze fra California Institute of Technology og leder af LIGO.

Essentielt bevis i jagten på Big Bang

Årsagen er, at alle tunge grundstoffer i Universet som guld, sølv og uran i teorien må komme fra netop sammenstød med så voldsom kraft mellem to så massive stjerner som neutronstjerner, og nu er det mere end en teori.

Sammenstødet, kan astronomerne konstatere, har blandt andet skabt en sky af guld mange gange tungere end Jorden.

"Nu har vi beviserne," siger astronom Vicky Kalogera fra Northwestern University, der er en af flere end 4000 astronomer, som mandag var med til at præsentere den revolutionerende opdagelse - blandt andet i rapporten Observation of Gravitational Waves from a Binary Neutron Star Inspiral.

Astronomien revolutioneret på blot to år

Opdagelsen af tyngdebølger i 2015 gav i år tre amerikanske forskere ved LIGO Nobelprisen i fysik, og bekræftelsen af disse gravitationsbølger, som Albert Einstein forudså allerede i 1915, har været et kvantespring i forståelsen af Big Bang.

En vigtig del af teorierne om Big Bang er de voldsomme energimængder, der skal til for at skabe Universets tunge grundstoffer - og med observationen af de to neutronstjerners dramatiske endeligt er astronomerne med ét slag lysår tættere på at afkode selve Universets begyndelse.