Shutterstock
karlsvognen, stjernebillede

Kom tæt på Karlsvognens seksdobbelte stjerne

Hele marts 2022: En af Karlsvognens stjerner gemmer på en overraskende hemmelighed – og i aften kan du se den med dine egne øjne.

Om den seksdobbelte stjerne

Ved første øjekast ligner stjernen Mizar de andre i Karlsvognen.

Men ser du nærmere efter, vil du opdage, at den har en anden stjerne – Alcor – klinet tæt op ad sig. Alcor og Mizar er kun adskilt af omkring ét lysår, og de to stjerner roterer langsomt omkring hinanden.

karlsvognen, stjerner, stjernebillede

Karlsvognen er en del af stjernebilledet Store Bjørn, og nord for Middelhavet kan den ses hele året.

© Shutterstock

Mizar og Alcor har været kendt siden oldtiden, men i 1600-tallet opdagede astronomerne, at Mizar selv var todelt.

Og omkring år 1900 kunne de se, at hver af Mizars to dele består af to stjerner. Mizar er altså et stjernesystem bestående af fire stjerner, som roterer om hinanden.

I 2009 kunne forskere afsløre, at Alcor også består af flere stjerner – en stor, klar stjerne og en lille såkaldt rød dværg.

Alcor og Mizar indeholder dermed i alt seks stjerner – hvoraf fem formentlig er større end Solen.

Guide til stjernebillede

©

HVOR OG HVORNÅR?

Ved midnatstid kan du finde Karlsvognen højt over dit hoved i øst-nordøstlig retning. Mizar er den næstyderste stjerne i Karlsvognens
“vognstang”, og Alcor er lige ved siden af.

SYNLIGHED?

Du kan skelne Alcor og Mizar fra hinanden med det blotte øje. Men du skal bruge et gigantisk teleskop for at se alle seks stjerner i stjernesystemet.

HVORDAN?

Brug et spejlreflekskamera med en kort telelinse, hvis du vil tage billeder af Karlsvognen. Fokusér manuelt, og brug stativ og selvudløser. Indstil lukkertid til 2-10 sekunder, blænde til 4-8, og vælg en ISO, der forhindrer overbelysning.