Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Løbsk stjerne oplyser Cassiopeias planeter

De fem klare stjerner i stjernebilledet Cassiopeia tegner et stort W på stjernehimlen, som gør det nemt at finde i majs mørke timer. Det fører tilmed øjnene i retning mod et område af Mælkevejen fuld af bemærkelsesværdige stjerner og exoplaneter, der er tæt på og måske har atmosfære.

NASA/JPL-Caltech

Bag om Cassiopeia

Tycho Brahe opdagede en supernova i stjernebilledet Cassiopeia i 1572. Det medvirkede til grundlæggelsen af den moderne astronomi, der siden har kastet lys over Cassiopeias mange planeter.

14 af stjernerne har vist sig at være omkredset af exoplaneter. En af dem, HD 219134 b, er en stenplanet, der kredser om sin stjerne på tre døgn, er 4,5 gange så massiv som Jorden og befinder sig blot 21 lysår herfra.

Mindst tre andre exoplaneter kredser om stjernen, men HD 219134 b er særlig interessant, fordi den set fra Jorden passerer ind foran sin stjerne, HD 219134. Det gør den nem at studere. Astronomer mener, at planeten sandsynligvis har en atmosfære.

Cassiopeia kan ses året rundt fra en placering nord for Middelhavet eller helt præcist nord for 34. breddegrad.

© Shutterstock

I stjernebilledet findes stjernen Kappa Cassiopeiae, en blå supergigant, der er 33 gange så stor i diameter og 300.000 gange så lysstærk som Solen.

Den er med en relativ hastighed på fire millioner km/t i forhold til nabostjernerne på vej ud af Mælkevejen.

Når partikler fra dens stjernevinde kolliderer med interstellar gas, ophober det et stof, der danner en chokbølge, som kan ses som en 12 lysår lang og 1,8 lysår bred, rød bue i et rumteleskop.

Guide til stjernebillede

Stjernehimlen
© Stellarium

  • HVOR OG HVORNÅR?

    I maj måned finder du Cassiopeia i nord-nordøst, 20-30 grader over horisonten. Den er tydeligst i timerne efter midnat, hvor du bedst undgår den lyse sommerhimmel.

  • SYNLIGHED?

    Oplevelsen af Cassiopeia er bedst med det blotte øje. Størrelsen på himlen er for stor til, at du kan se hele stjernebilledet på en gang i en kikkert. Det er til gengæld et oplagt motiv til et foto.

  • HVORDAN?

    Du kan anvende et fotostativ og et vidvinkelobjektiv til fotografering. Et 14-mm-objektiv, blændeåbning på f/2,8 og eksponering i ca. 15 sekunder kan give fine billeder af Cassiopeia.

Læs også:

Stjerner

Hele januar: Orions Bælte står klart på himlen

3 minutter
Stjerner

Kan det virkelig passe, at stjernerne blinker?

3 minutter
Stjerner

September: Gådefuld stjerne blinker på nattehimlen

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul