Shutterstock
Månen og uranus

Måne og isgigant mødes i vintermørket

7. februar 2022: De er flere milliarder kilometer fra hinanden. Men i aften møder Månen og Uranus hinanden på stjernehimlen.

Den 7. februar har du en god chance for at spotte den store isgigant Uranus – Solsystemets tredjestørste og næstyderste planet.

Denne aften står Månen og Uranus meget tæt på hinanden på himlen, og derfor kan du bruge Månen som en guide, der viser dig vej til den fjerne planet.

Du kan se Uranus med en almindelig kikkert, og hvis himlen er klar og mørk, kan du tilmed se den med det blotte øje.

Afstanden fra os til Månen er denne aften 395.000 kilometer, mens Uranus er hele 2,97 milliarder kilometer væk, så selvom planetens diameter er næsten 15 gange større end Månens, fylder Månen markant mere på
himlen.

Uranus har selv 27 måner foruden 13 tynde ringe – ingen af delene er dog synlige med en almindelig kikkert.

Guide til isgiganterne

Stjernekort

Kl. 21.33 ses Månen og Uranus ca. 35 grader over den sydvestlige horisont.

© Jesper Grønne, Hvadihimlen.dk

SÅDAN GØR DU

HVOR OG HVORNÅR?

Den 7. februar klokken 21.33 står Uranus og Månen helt tæt på himlen. Månen er omkring halvt oplyst af Solen, og du finder den ca. en tredjedel oppe på himlen i sydvest.

SYNLIGHED

Brug en almindelig kikkert, og støt den mod fx et træ, så billedet ikke ryster for meget. Stil i første omgang skarpt på Månen, og nyd detaljerne – især ved grænsen til dens mørke side.

Med udgangspunkt i Månen bevæger du kikkertens synsfelt lidt op og til højre, omkring tre gange Månens diameter. Der finder du Uranus, som ligner en lidt utydelig stjerne.