Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mælkevejen lyser nattehimlen op

STJERNEGUIDE: Et enormt lysende bånd skærer nattehimlen midtover i midten af august. Så læn hovedet tilbage, og lad dig imponere af vores galakses milliarder af stjerner.

Shutterstock

OM MÆLKEVEJEN

Den centrale del af vores galakse, Mælkevejen, står frem som et lysende bånd på nattehimlen.

Nogle dele af båndet er mørkere, fordi de er dækket af enorme gasskyer, som befinder sig mellem stjernerne.

Mælkevejen er en spiralgalakse med en række spiralarme, som strækker sig ud fra en central bjælke af stjerner i midten, og næsten lige over dig på himlen kan du se en del af den såkaldte Orion-arm, som vores eget Solsystem befinder sig i.

Tættere ved horisonten er der et lysstærkere område, som befinder sig tæt på galaksens midte.

Selve galaksens centrum med det supermassive sorte hul Sagittarius A* ligger lige ved horisonten, men er ikke synligt, fordi det ligger gemt bag de enorme mørke skyer.

GUIDE

Du finder Mælkevejens kerne lavt på himlen.

Sådan gør du

  • HVOR OG HVORNÅR?

    Gå ud i timen efter midnat i perioden lige efter nymåne den 8. august. Her er månelyset svagest og forstyrrer derfor ikke lyset fra de fjerne områder af Mælkevejen.

    Find et mørkt sted langt fra storbyer. En større by inden for 30 kilometer i sydlig retning kan lyse mange kilometer op i atmosfæren, så galaksens svage lys drukner i lysforurening.

  • SYNLIGHED?

    For at fotografere Mælkevejen skal du bruge et vidvinkelobjektiv og et stabilt stativ til kameraet. Hold eksponeringerne mellem 15 og 30 sekunder for at få de bedste billeder.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul