Robert Gendler, Subaru Telescope, National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ)

Nyopdaget komet suser forbi Jorden

STJERNEGUIDE: Kometen C/2017 T2 stammer fra Kuiperbæltet lidt uden for planeternes baner og blev først opdaget i oktober 2017. Kometen har så lang en bane, at ingen nulevende vil få chancen for at se den igen, når først den har forladt teleskopernes rækkevidde.

Om C/2017 T2 PanSTARRS

Kometen C/2017 T2 blev opdaget så sent som den 2. oktober 2017, og det er en sjælden gæst.

Dens bane er nemlig så lang, at den ikke vil passere Jorden igen før om ca. 829.000 år.

Ligesom de fleste andre kometer stammer kometen fra Kuiperbæltet lidt uden for planeternes baner, men sammenstød og tyngdekraft fra planeterne kan få dem til at skifte bane, så de søger ind mod det indre Solsystem.

Nogle kometer fanges i en kort bane omkring Solen og Jupiter, mens andre, som denne, får en meget aflang bane, som med mange års mellemrum sender kometen ind omkring Solen og i C/2017 T2’s tilfælde tæt forbi Jorden.

© Ken ikeda madsen/Shutterstock

Bag om fænomenet: Solen fordamper kometer

Kometer har to haler – én af gas og én af støv. De følger ikke kometens bane, men består af materiale, som fordampes af solenergien.

Solenergi fordamper kometers indhold, og de to haler – hhv. gas og støv – bliver blæst væk fra kometen af Solens kraft.

De fleste kometer består af en blanding af is, lidt støv, grus og nogle småsten, som konstant kastes af overfladen og danner de karakteristiske haler.

C/2017 T2 blev opdaget af teleskopet Pan-STARRS på Hawaii, hvis opgave det er at søge efter potentielt farlige kometer. Kometen vil ikke ramme Jorden, men alligevel komme så nær, at den bliver meget synlig.

I marts vil den være tydelig nok til, at vi kan se den og dens grønne hale udelukkende ved brug af en håndkikkert.

Det bedste udsyn til kometen vil du få omkring nymåne den 25. marts, hvor lyset fra Månen er minimalt, og kometen derfor står langt tydeligere på himlen. Her vil du også kunne se dens lange, grønne hale.

Guide til C/2017 T2 PanSTARRS

Ingen nulevende vil igen få chancen for at se den nyopdagede C/2017 T2-komet.

© Shutterstock

HVOR OG HVORNÅR?

I tiden omkring nymåne den 25. marts er himlen mørk, og forholdene er gode til at se kometen. Find et mørkt sted uden generende lys fra bygninger og trafik.

Omkring klokken 22 skal du se i nordvestlig retning ca. 40 grader over horisonten. Der befinder C/2017 T2 sig en anelse nord for stjernebilledet Perseus.

SYNLIGHED?

Hvis du stiller dig et sted uden for meget lysforurening, er C/2017 T2 synlig med en håndkikkert. Du vil også være i stand til at se kometens hale, mens den bevæger sig over himlen.