Shutterstock

Oplev Svanens mange hemmeligheder

2. marts 2022: Enorme røde gaståger, rester af en supernova og klare stjerner. Stjernebilledet Svanen er en kosmisk skattekiste, og lige nu kan du se den med dine egne øjne.

Om Svanen

På den nordlige halvkugle er Svanen et af de tydeligste stjernebilleder. Især stjernen Deneb, som udgør Svanens hale, er nem at få øje på.

Deneb er 1500 lysår væk, men fordi den samtidig er en af de kraftigst lysende i Mælkevejen – den lyser 200.000 gange kraftigere end vores egen Sol – træder den klart frem på himlen.

Yderst i Svanens højre vinge finder du dobbeltstjernesystemet Mu Cygni, og midt i samme vinge finder du resterne af en 5000 år gammel supernova – Slørtågen.

Men det mest imponerende syn er de enorme røde gaståger, Nordamerika- og Pelikantågen, som gemmer sig midt i Svanens “krop”.

Nordamerikatågen i stjernebilledet Svanen

Nordamerikatågens røde farve kommer fra brintatomer, der er blevet ladet op med energi fra stjernernes uv-stråling.

© Jesper Grønne

Brint og kosmisk stråling maler himlen rød

Gastågerne er opkaldt efter deres form, som ligner hhv. et kontinent og en fugl. De to gaståger er faktisk den samme tåge, men mellem tågen og Jorden breder sig en sky af kosmisk støv, som dækker for lyset.

Støvet skaber et sort område midt i tågen, som får det til at se ud, som om der er to tåger. Det kraftige røde lys skyldes den brint, som tågerne består af.

Den kraftige uv-stråling fra stjernerne i området skiller brintens atomkerner fra elektronerne, men de finder hurtigt sammen igen – nu mere energirige. Når de falder tilbage til deres oprindelige stadie, frigives den overskydende energi, som danner rødt lys.

Svanens tåger kan under mørke forhold ses med en almindelig håndkikkert, men et lille teleskop giver den bedste oplevelse.

Guide til Svanen

©

HVOR OG HVORNÅR?

Gå ud klokken 5 om morgenen i dagene omkring nymåne den 2. marts. Her finder du midten af Svanen, inklusive den rødlige Nordamerikatåge, ca. 40 grader over horisonten i øst-nordøstlig retning.

SYNLIGHED?

Med det blotte øje kan du under mørke forhold se, at Svanen befinder sig midt i Mælkevejens hvide bånd af stjerner.

Nordamerikatågen ses bedst med et lysstærkt teleskop med et lavt blændeforhold, omkring f/4, og en lav forstørrelse. Et lysforureningsfilter kan hjælpe med at øge billedets kontrast.

Kan du finde Nordstjernen? Brug vores guide og find den ikoniske stjerne på nattehimlen.