Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Oplev Svanens mange hemmeligheder

STJERNEGUIDE: Stjernebilledet Svanen byder på lysende stjerner, rester af en supernova og enorme røde gaståger. Og du har ekstra gode muligheder for at opleve det omkring den 22. maj.

Shutterstock

Om Svanen

På den nordlige halvkugle er Svanen et af de tydeligste stjernebilleder. Især stjernen Deneb, som udgør Svanens hale, er nem at få øje på.

Deneb er 1500 lysår væk, men fordi den samtidig er en af de kraftigst lysende i Mælkevejen – den lyser 200.000 gange kraftigere end vores egen Sol – træder den klart frem på himlen.

Yderst i Svanens højre vinge finder du dobbeltstjernesystemet Mu Cygni, og midt i samme vinge finder du resterne af en 5000 år gammel supernova – Slørtågen.

Men det mest imponerende syn er de enorme røde gaståger, Nordamerika- og Pelikantågen, som gemmer sig midt i Svanens “krop”.

Nordamerikatågens røde farve kommer fra brintatomer, der er blevet ladet op med energi fra stjernernes uv-stråling.

© Jesper Grønne

Brint og kosmisk stråling maler himlen rød

Gastågerne er opkaldt efter deres form, som ligner hhv. et kontinent og en fugl. De to gaståger er faktisk den samme tåge, men mellem tågen og Jorden breder sig en sky af kosmisk støv, som dækker for lyset.

Støvet skaber et sort område midt i tågen, som får det til at se ud, som om der er to tåger. Det kraftige røde lys skyldes den brint, som tågerne består af.

Den kraftige uv-stråling fra stjernerne i området skiller brintens atomkerner fra elektronerne, men de finder hurtigt sammen igen – nu mere energirige. Når de falder tilbage til deres oprindelige stadie, frigives den overskydende energi, som danner rødt lys.

Svanens tåger kan under mørke forhold ses med en almindelig håndkikkert, men et lille teleskop giver den bedste oplevelse.

Guide til Svanen

© Stellarium

  • HVOR OG HVORNÅR?

    Ved midnat den 22. maj finder du midten af Svanen (Cygnus), inklusive den rødlige Nordamerikatåge, 20-30 grader over horisonten i nordøstlig retning.

    I løbet af natten bevæger den sig mod øst og højere op på himlen.

  • SYNLIGHED?

    Med det blotte øje kan du under mørke forhold se, at Svanen befinder sig midt i Mælkevejens hvide bånd af stjerner.

    Nordamerikatågen ses bedst med et lysstærkt teleskop med et lavt blændeforhold, omkring f/4, og en lav forstørrelse. Et lysforureningsfilter kan hjælpe med at øge billedets kontrast.

Kan du finde Nordstjernen? Brug vores guide og find den ikoniske stjerne på nattehimlen.

Læs også:

Stjerner

Kig op: Gaståger maler himlen rød

2 minutter
Stjerner

Midt i August: Mælkevejens kerne lyser nattehimlen op

2 minutter
Stjernehimlen i januar
Stjernehimlen

Her er din guide til stjernehimlen i januar

12 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul