Oplev tusinder af stjerner i en enkelt lille klump

Sidst i maj 2022: Næsten 3000 stjerner hober sig op i en klump ved navn Vildandhoben – og lige nu kan du se den gennem en almindelig kikkert.

Om Messier 11

2900 stjerner pakket tæt sammen. Du har nu mulighed for med en almindelig håndkikkert at opleve en af Mælkevejens mest massive såkaldte åbne stjernehobe.

Hoben hedder Messier 11, men kaldes også Vildandehoben, fordi den i små teleskoper har en trekantet form, som minder om formen på en flok flyvende vildænder.

Stjernerne i Messier 11 har, siden de blev skabt for cirka 316 millioner år siden, været bundet sammen af tyngdekraft.

Men ligesom i andre åbne stjernehobe glider stjernerne langsomt fra hinanden, og om få millioner år vil de ikke længere holde sammen på hinanden.

Alle stjernerne i hoben har samme alder, men astronomerne opdagede i 2018, at nogle ældes hurtigere end andre, fordi de drejer langsommere rundt om sig selv.

Guide til Messier 11

©

Hvor og Hvornår?

Stjernehoben Messier 11 kan ses på himlen det meste af maj, men forholdene er bedst omkring nymåne den 30. maj, hvor Månens lys forstyrrer mindst muligt.

Kl. 2.00 finder du Messier 11 ca. 25 grader oppe mod syd-sydøst – lige til højre for stjernebilledet Ørnen, som du kan kende på den meget klare stjerne Altair.

Synlighed?

Under mørke forhold kan Messier 11 ses med det blotte øje, men ellers kræver det en almindelig håndkikkert. I kikkerten ser du stjernehoben som en lidt tåget, trekantet stjerne.