NASA
Betelgeuse supernova

Orions tikkende bombe lyser op i vintermørket

November 2022: Superkæmpen Betelgeuse bevæger sig hastigt mod en supernovaeksplosion, som vil forvandle den til enten et sort hul eller en neutronstjerne. Men inden det sker, vil vil du nemt kunne spotte kæmpen på nattehimlen.

Om Betelgeuse

Vinterhalvårets mørke nætter giver gode muligheder for at nyde synet af en af himlens klareste stjerner, Alfa Orionis, også kendt som Betelgeuse.

Stjernen er en såkaldt rød superkæmpe, og ligesom andre røde kæmper har Betelgeuse opbrugt brinten i sin kerne og vil derfor snart brænde ud. Når det sker, eksploderer stjernen i en supernovaeksplosion og bliver synlig om dagen.

Faktisk er Betelgeuse allerede begyndt at skrumpe, hastigt. På blot 15 år, fra 1993 til 2008, svandt superkæmpens radius med 15 procent, og den fortsætter med at skrumpe frem mod den endelige eksplosion, som vil forvandle Betelgeuse til enten et sort hul eller en neutronstjerne.

Den lave brændstofbeholdning betyder desuden, at Betelgeuse er koldere end andre stjerner og derfor over tiden har ændret farve fra hvidglødende til rød.

Betelgeuse er på vej mod kollaps

Superkæmpen forbruger sin energi hastigt og nærmer sig et totalt kollaps, hvor den enten vil blive en neutronstjerne eller et sort hul.

© Shutterstock

8 mio. år siden

Betelgeuse (orange) blev født, da støv og gas fra en stjernetåge blev presset sammen af tyngdekraften.

© Shutterstock

I dag

Betelgeuse er i dag 750 gange Solens størrelse og vil eksplodere som en supernova inden for en million år.

© Shutterstock

Om 7,5 mia. år

Efter supernovaen vil Betelgeuse enten blive en neutronstjerne eller et sort hul. Hvilken, vides dog ikke endnu.

Astronomerne har svært ved at afgøre, præcis hvor stor Betelgeuse er, dels fordi den pulserer, dels fordi ingen objekter kredser omkring den.

De seneste estimater siger, at stjernen formentlig har en masse svarende til mellem 16,5 og 19 gange Solens.

Guide til Betelgeuse

Stjernehimmel-Betelgeuse
©

HVOR OG HVORNÅR?

Først på måneden kl. 23 kan du se Betelgeuse ca. 20 grader over den øst-sydøstlige horisont. I løbet af måneden bevæger stjernen sig 10-15 grader opad og mod sydøst.

Kig mod den sydøstlige horisont, og find de seks stjerner i stjernebilledet Orion. Kæmpen Betelgeuse er stjernen øverst til venstre, og den udgør dermed den ene skulder i Orion.

SYNLIGHED?

Du kan sagtens se Betelgeuse med det blotte øje, men dens rødlige farve er nemmest at se, hvis du bruger en almindelig håndkikkert – og endnu tydeligere med et teleskop.