NASA
Betelgeuse supernova

Kig op: Gigantisk stjerne er en tikkende bombe

Stjernen Betelgeuse dør snart i en gigantisk eksplosion. Vi guider dig til at se den døende kæmpe, inden det er for sent.

Vinterhalvårets mørke nætter giver gode muligheder for at nyde synet af en af himlens klareste stjerner, Alfa Orionis, også kendt som Betelgeuse.

Stjernen er en såkaldt rød superkæmpe, og ligesom andre røde kæmper har Betelgeuse opbrugt brinten i sin kerne og vil derfor snart brænde ud. Når det sker, eksploderer stjernen i en supernovaeksplosion og bliver synlig om dagen.

Faktisk er Betelgeuse allerede begyndt at skrumpe, hastigt. På blot 15 år, fra 1993 til 2008, svandt superkæmpens radius med 15 procent, og den fortsætter med at skrumpe frem mod den endelige eksplosion, som vil forvandle Betelgeuse til enten et sort hul eller en neutronstjerne.

Den lave brændstofbeholdning betyder desuden, at Betelgeuse er koldere end andre stjerner og derfor over tiden har ændret farve fra hvidglødende til rød.

Solen vil følge i Betelgeuses fodspor

Før Betelgeuse begyndte at skrumpe, svulmede den voldsomt op. Det samme vil ske for Solen, når den nærmer sig sin død.

© Shutterstock

8 mio. år siden

Allerede ved sin fødsel for otte millioner år siden var Betelgeuse (orange) større end Solen (gul).

© Shutterstock

I dag

Betelgeuse er i dag 750 gange Solens størrelse og vil eksplodere som en supernova inden for en million år.

© Shutterstock

Om 7,5 mia. år

Betelgeuse ender som en neutronstjerne eller et sort hul. Længe efter vil også Solen svulme op og dø.

GUIDE TIL BEGIVENHEDEN

Stjernehimmel-Betelgeuse
©

Sådan gør du

HVOR OG HVORNÅR?

Først på måneden kl. 23 kan du se Betelgeuse ca. 30 grader over den sydøstlige horisont. I løbet af måneden bevæger stjernen sig knap 10 grader opad og mod syd.

Kig mod den sydøstlige horisont, og find de seks stjerner i stjernebilledet Orion. Kæmpen Betelgeuse er stjernen øverst til venstre, og den udgør dermed den ene skulder i Orion.

SYNLIGHED?

Du kan sagtens se Betelgeuse med det blotte øje, men dens rødlige farve er nemmest at se, hvis du bruger en almindelig håndkikkert – og endnu tydeligere med et teleskop.