Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Orions tikkende bombe lyser op i vintermørket

STJERNEGUIDE: Superkæmpen Betelgeuse bevæger sig hastigt mod en supernovaeksplosion, som vil forvandle den til enten et sort hul eller en neutronstjerne. Men inden det sker, vil kæmpen, som har en anslået masse på 21 gange Solens, være synlig på nattehimlen i december måned.

NASA

Om Betelgeuse

Når natten bliver mørk omkring nymåne den 26. december, kan du se en af himlens klareste stjerner, Alfa Orionis, også kendt som Betelgeuse.

Stjernen er en såkaldt rød superkæmpe, og ligesom andre røde kæmper har Betelgeuse opbrugt brinten i sin kerne og vil derfor snart brænde ud.

Når det sker, eksploderer stjernen i en supernovaeksplosion og bliver synlig om dagen. Faktisk er Betelgeuse allerede begyndt at skrumpe, hastigt.

På blot 15 år, fra 1993 til 2008, svandt superkæmpens radius med 15 procent, og den fortsætter med at skrumpe frem mod den endelige eksplosion, som vil forvandle Betelgeuse til enten et sort hul eller en neutronstjerne.

Den lave brændstofbeholdning betyder desuden, at Betelgeuse er koldere end andre stjerner og derfor over tiden har ændret farve fra hvidglødende til rød.

Betelgeuse er på vej mod kollaps

Superkæmpen forbruger sin energi hastigt og nærmer sig et totalt kollaps, hvor den enten vil blive en neutronstjerne eller et sort hul.

På trods af Betelgeuses fremtrædende position på himlen ved astronomer stadig ikke, hvor stor stjernen præcis er.

Det skyldes, at stjernen pulserer, og at ingen objekter kredser omkring den. Astronomerne anslår, at massen er op til 21 gange Solens.

Guide til Betelgeuse

© Stellarium

  • HVOR OG HVORNÅR?

    Hvis du vil se den røde superkæmpe, er nætterne omkring nymåne den 26. december særligt gunstige, da Månens lys er svagt og derfor ikke generer.

    Kig mod den sydøstlige horisont, og find de seks stjerner i stjernebilledet Orion. Kæmpen Betelgeuse er stjernen øverst til venstre, (i sigtekornet) der ligger omkring 30 grader over horisonten.

  • SYNLIGHED?

    Du kan sagtens se Betelgeuse med det blotte øje, men dens rødlige farve er nemmest at se, hvis du bruger en almindelig håndkikkert – og endnu tydeligere med et et teleskop.

Læs også:

Sygdomme

Den spanske syge og corona: Her er de afgørende forskelle

14 minutter
Medicinsk teknologi

GODE NYHEDER I EN KRISETID: Universel influenza-vaccine kan være på vej

2 minutter
Insekter

Verdens stærkeste dyr lever af lort

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul