Shutterstock

Over 600 stjerner kan ses i samlet flok

Februar 2023: Hundredvis af stjerner tæt samlet i glitrende klumper. Lige nu har du chancen for at se et af stjernehimlens smukkeste syn. Vi guider dig til den enestående oplevelse.

Om Kusken

Et smykkeskrin af flere hundrede funklende stjerner – sådan kan de såkaldt åbne stjernehobe bedst beskrives, og lige nu er der ekstra gode chancer for at spotte tre af dem, når stjernebilledet Kusken står højt på himlen hver aften.

Her finder du stjernehobene Messier 36, Messier 37 og Messier 38, som tilsammen danner en let buet linje hen over den store, regelmæssige femkant, som er Kusken.

De tre stjernehobe indeholder omkring 660 foreløbigt identificerede stjerner.

© Eckhard Slawik/SPL

Åbne stjernehobe er samlinger af op mod flere hundrede stjerner, der er dannet i den samme molekylære gassky.

Eksempelvis indeholder Messier 37, som er stjernehoben længst til venstre, 500 stjerner, hvilket gør den til klart den største og lysstærkeste af de tre åbne stjernehobe i Kusken.

Modsat indeholder Messier 36, som er rækkens mindste hob, kun omkring 60 stjerner.

Guide til Kusken

©

HVOR OG HVORNÅR?

Stjernebilledet Kusken ses tydeligt i dagene omkring nymåne den 20. februar. Du finder det højt på himlen ved mørkets frembrud, hvorefter det bevæger sig nedad i løbet af natten.

SYNLIGHED?

Kl. 23 lyser Kuskens stjerne Capella kraftigt op ca. 55 grader over horisonten i vestlig retning. Fang den i en kikkert, drej lidt ned og til venstre, så ser du de tre stjernehobe.

På grund af Kuskens høje placering på himlen kan du med fordel sidde i en stol, hvor du kan støtte albuerne på stolens armlæn eller på din krop, så billedet i kikkerten bliver roligt.

Kan du finde Nordstjernen? Brug vores guide og find den ikoniske stjerne på nattehimlen.