Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rester af Halleys komet buldrer ind i atmosfæren

Halleys komet passerer Jorden med 75 års mellemrum, men hvert år i April og Maj kan vi se resterne af den. Meteorsværmen Eta-Aquariderne rammer atmosfæren med sådan hastighed, at den trækker lange lysende haler efter sig på himlen.

Shutterstock

Om Eta-Aquariderne

Meteorsværmen Eta-Aquariderne vender tilbage hvert forår i april og maj.

Meteorerne er rester af den såkaldte Halleys komet, som kommer forbi Jorden med omkring 75 års mellemrum – senest i 1986 og næste gang i 2061.

På sin vej rundt i Solsystemet efterlader kometen støv, som består af is og små klippestykker. Når Jorden hvert år kolliderer med støvet, brænder de små partikler op i atmosfæren, så vi kan se dem som stjerneskud.

Halleys komet passerede Jorden i 1986 og vender først tilbage i 2061.

© Shutterstock

Halleys komet giver også ophav til meteorsværmen Orioniderne i oktober.

Eta-Aquariderne er kendte for den store hastighed, som de rammer atmosfæren med. Sammenstødene sker med omkring 237.000 km/t.

Den høje hastighed resulterer i, at de ofte efterlader en glødende lysstribe på himlen, der kan vare i adskillige sekunder, endda op til minutter.

Guide til Eta-Aquariderne

Eta-Aquariderne efterlader glødende spor på himlen, som hænger ved i flere sekunder.

© Jesper Grønne

  • Hvor og hvornår?

    Eta-Aquariderne topper natten mellem den 5. og 6. maj, og du ser dem bedst i timerne før solopgang. Meteorregnen giver typisk 10-30 stjerneskud i timen.

  • Synlighed?

    Meteorernes udspringspunkt ligger mod øst i stjernebilledet Vandmanden, men de kan dukke op overalt på himlen. De ses bedst mod sydøst eller syd, hvor himlen er mørkere.

    Hvis du vil tage billeder, så stil kameraet på et stativ, og brug et vidvinkelobjektiv. Indstil en løs eller indbygget intervaltimer, så kameraet tager billeder med jævne mellemrum.

Læs også:

Stjerner

5. maj: Komet fylder himlen med funklende stjerneskud

2 minutter
Stjerner

Nyopdaget komet suser forbi Jorden

3 minutter
Solen

11. juli: Parker flyver tæt forbi Venus

19 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul