Rester af Halleys komet buldrer ind i atmosfæren

STJERNEGUIDE: I maj drøner en meteorsværm mod Jorden med 237.000 km/t. De kosmiske rester efterlader glødende spor på nattehimlen – og festfyrværkeriet topper natten til den 6. maj.

Shutterstock & NASA

Om meteorsværmen

Meteorsværmen Eta-Aquariderne vender tilbage hvert forår i april og maj.

Meteorerne er rester af den såkaldte Halleys komet, som kommer forbi Jorden med omkring 75 års mellemrum – senest i 1986 og næste gang i 2061.

På sin vej rundt i Solsystemet efterlader kometen støv, som består af is og små klippestykker. Når Jorden hvert år kolliderer med støvet, brænder de små partikler op i atmosfæren, så vi kan se dem som stjerneskud.

Eta-Aquariderne efterlader glødende spor på himlen, som hænger ved i flere sekunder.

© Jesper Grønne

Halleys komet giver også ophav til meteorsværmen Orioniderne i oktober.

Eta-Aquariderne er kendte for den store hastighed, som de rammer atmosfæren med. Sammenstødene sker med omkring 237.000 km/t.

Den høje hastighed resulterer i, at de ofte efterlader en glødende lysstribe på himlen, der kan vare i adskillige sekunder, endda op til minutter.

Guide til stjerneskud

  • HVOR OG HVORNÅR?

    Eta-Aquariderne topper natten mellem den 5. og 6. maj, og du ser dem bedst i timerne før solopgang. Meteorregnen giver typisk 10-30 stjerneskud i timen.

    Meteorernes udspringspunkt ligger mod øst i stjernebilledet Vandmanden (Aquarius), men de kan dukke op overalt på himlen. De ses bedst mod sydøst eller syd, hvor himlen er mørkere.

  • SYNLIGHED?

    Hvis du vil tage billeder, så stil kameraet på et stativ og brug et vidvinkelobjektiv. Indstil en løs eller indbygget intervaltimer, så kameraet tager billeder med jævne mellemrum.

Læs også:

Stjerner

Hele august: Himlens skarpeste stjerner danner lysende trekant

1 minut
Stjerner

Tusinder af meteorer overmaler nattehimlen

1 minut
Stjerner

16. juli: Jordens skygge snitter fuldmånen

1 minut

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!