Rød nova indtager nattehimlen i 2022

Vi har, så vidt vides, aldrig haft lige så god chance for at opleve opleve et stjernesammenstød – en såkaldt rød nova, som vi får i 2022. Den gigantiske eksplosion kan ses på himlen i ca. et halvt år.

Rød nova

En rød nova 1800 lysår væk bliver synlig om ca. fem år.

© NASA/ESA

En voldsom eksplosion, en gigantisk støvsky og en klar rød stjerne, som bliver hængende på himlen i op mod et halvt år.

Hvis astronomen Larry Molnar fra Calvin College har ret, kan vi om cirka fem år opleve en såkaldt rød nova.

Og vi behøver ikke en kikkert eller teleskop for at se det sjældne fænomen – lyset er så kraftigt, at det sagtens kan ses med det blotte øje.

Kig mod Svanen

En rød nova opstår, når to stjerne støder sammen. Det skaber en voldsom eksplosion, når den mindste af de to stjerner bliver flået i stykker af den større.

Fænomenet er kun observeret en håndfuld gange tidligere, og i ingen af tilfældene har forskerne kunnet forudsige, hvornår det ville ske.

Larry Molnar gjorde den sjældne opdagelse, da han rettede sit teleskop mod stjernen KIC 9832227 i stjernebilledet Svanen. Ved at nærstudere den fandt han ud af, at der var tale om to stjerner, som kredser meget tæt om hinanden.

Rød nova placering

Pletten viser, hvor den røde nova kan ses i Svanen/Cygnus.

© Calvin.edu

Eksplosionen er kold

Ud fra stjernernes lys har han beregnet, at de to stjerner er meget tæt på hinanden og nærmer sig endnu mere. Yderligere beregninger har vist, at de ender som en rød nova i september 2022, plus/minus et år.

Rød nova atmosfære

Simulationer viser, at de to stjerner allerede deler atmosfære.

© Calvin.edu

Farven på en rød nova skyldes, at eksplosionen sker ved en relativt lav temperatur, hvilket skaber rødt lys.

Fænomener som dette er relativt sjældne, og endnu har vi ikke observeret en rød nova, som kunne ses med det blotte øje. De få vi har set, har været gennem teleskoper.