Om Neptun
Planeten Neptun ligger 30 gange længere væk fra Solen, end Jorden gør. Den er Solsystemets ottende og yderste planet, men du har god mulighed for at se den netop nu.
Det skyldes, at planeten står på lige linje med Solen og Jorden og dermed er så tæt på os, som den kan komme i år – den er kun cirka 4,3 milliarder kilometer væk.
Samtidig er den side af Neptun, som vender mod os, fuldt oplyst af Solen, så planeten lyser usædvanlig stærkt på himlen.
Neptun kaldes ofte for en isgigant, men ordet er misvisende. I virkeligheden består planeten af metal, et glohedt hav og en stormfuld atmosfære.
Bag om fænomenet: Neptuns indre er brandvarmt

I den ydre atmosfære kan der opstå ekstremt kraftige storme.
Den indre del af atmosfæren består primært af hydrogen, helium og metan. Metanen giver Neptun sin blå farve.
Neptuns kappe består af et over 2000 grader varmt hav af vand, ammoniak og metan. Inden for astrofysik kaldes denne type væske for is.
Forskerne mener, at Neptuns kerne er fast, omkring 5000 grader varm og rig på blandt andet jern, nikkel og såkaldte silikater.
Neptuns store afstand til Solen betyder, at et år på Neptun – det vil sige den tid, det tager planeten at nå én gang rundt om Solen – svarer til 165 år på Jorden. Dermed er der kun gået lidt over et år på Neptun, siden planeten blev opdaget i 1846.
Metan farver Neptun blå
For at se Neptun skal du mindst bruge en håndkikkert. Og med et godt teleskop kan du måske se planetens blå farve. Farven skyldes primært metanen i Neptuns atmosfære, men et andet endnu ukendt stof bidrager formentlig til farven.
Under atmosfæren flyder et enormt hav, som udgør langt hovedparten af planetens vægt, og under havet ligger en fast kerne, som er 1,2 gange tungere end Jorden.
Guide til Neptun

HVOR OG HVORNÅR?
Natten efter den 16. september når Neptun sit højeste punkt på himlen i timerne efter midnat. Her står den 25 grader over horisonten i syd. Planeten er dog allerede synlig efter solnedgang.
SYNLIGHED?
Du kan ikke se Neptun med det blotte øje, men med en lille håndkikkert ser du den som en lille, stjernelignende lysprik. Med et teleskop kan du formentlig også ane den blå farve.
Neptun kan nemt fotograferes, hvis du monterer et kamera på et teleskop. Men selv med et kraftigt teleskop vil planeten formentlig ikke ligne andet end en blå stjerne på billederne.