Shutterstock

Solstorme giver farverigt lysshow højt oppe i Jordens atmosfære

STJERNEGUIDE: Solstorme udsender en bølge af partikler, som smadrer ind i Jordens magnetfelt og får atmosfæren til at lyse op i alle regnbuens farver. Fænomenet kaldes nordlys, og du kan opleve det smukke sammenstød i det meste af Nordeuropa.

Om solstorme

Jordens magnetfelt redder vores liv hver eneste dag. Det fungerer som et gigantisk skjold, der får skadelig stråling fra Solen og universet til at prelle af.

Strålingens sammenstød med magnetfeltet kan i nogle tilfælde blive synligt fra Jorden i form af syd- eller nordlys.

Fænomenet opstår, når solstorme sender en bølge af partikler mod Jorden. Partiklerne skubber til magnetfeltets feltlinjer og fremprovokerer en strøm af ladede partikler i Jordens atmosfære.

Øjet er følsomst over for de grønne farver på nattehimlen, og nordlyset ses derfor ofte som svagt grønligt.

© Jesper Grønne, Hvadihimlen.dk

Strømmen skaber spændingsforskelle på flere hundrede tusind volt mellem atmosfærens nat- og dagside.

Hvis strømmen afbrydes af lokale forhold, kan der ske en kortslutning, som får de ladede partikler til at bevæge sig mod Jordens poler via feltlinjerne. Partiklerne kolliderer med ilt- og kvælstofatomer omkring 90-400 kilometer over Jorden og udsender farvet lys.

Guide til solstormene

Nordlys vil typisk kunne ses i nordlig retning.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

HVOR OG HVORNÅR?

Nordlys kan opleves hele vinteren og i det meste af Nordeuropa. Du kan holde øje med nordlysaktiviteten, fx på www.gi.alaska.edu under Aurora Forecast.

SYNLIGHED?

Hold øje med vejret i nordlig retning. I klart vejr kan du se nordlys, der er flere hundrede kilometer længere mod nord. Vælg et sted med frit udsyn mod nord – gerne lidt højt i landskabet.

Vil du tage billeder, skal du bruge et stativ. Anvend dit normalobjektiv eller en vidvinkel, og indstil manuelt fokus, blænde 4-8, en lukkertid på 5-20 sekunder og kameraets selvudløser.