Sommersolen skaber lysende skyer om natten

HIMMELGUIDE: I hele juni måned kan du opleve skyer, der lyser op på himlen om natten. Forklaringen skal findes i iskrystaller og en lavt lurende midsommersol.

Jesper Grønne, HvadIHimlen.DK

Et tyndt tæppe af iskrystaller bølger langsomt hen over himlen i 80-90 kilometers højde, omkring ti gange højere end almindelige skyer. De fjerne skyer af is befinder sig i grænselaget mellem atmosfærens næst- og tredjehøjeste lag.

Skyerne kan ses, fordi Solen en midsommernat aldrig befinder sig mere end 10-15 grader under horisonten. Derfra rammer solstrålerne de højtliggende skyer nedefra og får dem til at lyse op i mørket.

Dukker op med midnat

Fænomenet kan opstå hele sommeren, men i særdeleshed i juni, hvor de typisk dukker op ved midnatstid og bliver på himlen hele natten.

NASA opsendte i 2007 en satellit ved navn AIM med det formål at se nærmere på de lysende natskyer og i særdeleshed at vurdere, om klodens udledning af drivhusgasser bidrager til dannelsen af skyerne.

Guide til lysskyerne

Skyerne kan ses mod nord, når Solen kun er lige under horisonten.

SÅDAN GØR DU

  • Hvor?

    Lysende skyer kan ses på klare nætter i juni mod nord, når Solen er 10-15 grader under horisonten. Sky­er­ne viser sig enten som enkelte striber el­ler fylder hele den nordlige del af himlen.

  • Fotomuligheder?

    Vil du fotografere fænomenet, kan du bruge et spejlreflekskamera fx indstillet med en brændvidde på 70 mm, ISO på 1600, en lukkertid på 0,3 sekunder og blændeåbning på f/2,8.

    Med et stativ kan du lave en billedserie af skyerne ved at fotografere med jævne intervaller. Billederne kan sættes sammen til en ti­me­lapse­vi­deo, der viser skyernes bevægelser.

Læs også:

Stjerner

Solstorme skaber farverigt lysshow i atmosfæren

2 minutter
Stjerner

September: Gådefuld stjerne blinker på nattehimlen

2 minutter
Stjerner

Hele august: Himlens skarpeste stjerner danner lysende trekant

1 minut

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!