Sommersolen skaber lysende skyer om natten

HIMMELGUIDE: I hele juni måned kan du opleve skyer, der lyser op på himlen om natten. Forklaringen skal findes i iskrystaller og en lavt lurende midsommersol.

Jesper Grønne, HvadIHimlen.DK

Et tyndt tæppe af iskrystaller bølger langsomt hen over himlen i 80-90 kilometers højde, omkring ti gange højere end almindelige skyer. De fjerne skyer af is befinder sig i grænselaget mellem atmosfærens næst- og tredjehøjeste lag.

Skyerne kan ses, fordi Solen en midsommernat aldrig befinder sig mere end 10-15 grader under horisonten. Derfra rammer solstrålerne de højtliggende skyer nedefra og får dem til at lyse op i mørket.

Dukker op med midnat

Fænomenet kan opstå hele sommeren, men i særdeleshed i juni, hvor de typisk dukker op ved midnatstid og bliver på himlen hele natten.

NASA opsendte i 2007 en satellit ved navn AIM med det formål at se nærmere på de lysende natskyer og i særdeleshed at vurdere, om klodens udledning af drivhusgasser bidrager til dannelsen af skyerne.

Guide til lysskyerne

Skyerne kan ses mod nord, når Solen kun er lige under horisonten.

© Jesper Grønne, HvadIHimlen.DK

SÅDAN GØR DU

  • Hvor?

    Lysende skyer kan ses på klare nætter i juni mod nord, når Solen er 10-15 grader under horisonten. Sky­er­ne viser sig enten som enkelte striber el­ler fylder hele den nordlige del af himlen.

  • Fotomuligheder?

    Vil du fotografere fænomenet, kan du bruge et spejlreflekskamera fx indstillet med en brændvidde på 70 mm, ISO på 1600, en lukkertid på 0,3 sekunder og blændeåbning på f/2,8.

    Med et stativ kan du lave en billedserie af skyerne ved at fotografere med jævne intervaller. Billederne kan sættes sammen til en ti­me­lapse­vi­deo, der viser skyernes bevægelser.

Læs også:

Stjerner

September: Gådefuld stjerne blinker på nattehimlen

2 minutter
Stjerner

Hele august: Himlens skarpeste stjerner danner lysende trekant

1 minut
Dobbeltstjernen Algol
Stjerner

Dæmonstjerne leger med lyset

2 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!