Shutterstock

I nat: Spot Jupiter og dens fire største måner

Lige nu står Solen, Jorden og Jupiter på linje, og det giver dig en enestående mulighed for at se Solsystemets største planet – og dens måner.

Solen, Jorden og Jupiter ligger netop nu på en lige linje, sådan at Solen og Jupiter er på hver sin side af os. Fænomenet kaldes opposition, og det giver to fordele, når vi vil studere planeten:

For det første er afstanden mellem Jorden og Jupiter minimal – for det andet er planeten synlig for os hele natten igennem.

Jupiter er den største og tungeste planet i vores sol­system. Den vejer mere end dobbelt så meget som Sol­systemets andre planeter tilsammen. Desuden er Jupiter med sine 95 måner den ­planet i Solsystemet, der har næstflest måner, kun overgået af Saturn med 145.

Jupiters fire største måner – Io, Europa, Ganymedes og Callisto – er så store, at du kan se dem med en almindelig kikkert. Og hvis du følger Jupiter gennem flere nætter, kan du se de fire måner danse omkring planeten.

© NASA

Bag om fænomenet: Månerne flytter sig hurtigt

Jupiters fire største måner (Io, Ganymedes, Europa og Callisto) kredser om planeten med så stor hast, at du kan se dem flytte sig dag for dag. Hver linje illustrerer et nyt døgn.

GUIDE TIL FÆNOMENET

Jupiter
© Jesper Grønne

Sådan gør du

Hvornår?

Jupiter og dens fire største måner kan ses hele natten det meste af november, men de lyser kraftigst natten mellem den 2. og 3. november, hvor Jupiter står i opposition.

Hvor?

Ved midnat efter den 2. november finder du Jupiter 40 grader over horisonten mod syd. Månerne Ganymedes, Europa og Io kan ses til venstre for planeten, og Callisto er til højre.

Hvordan?

Jupiter er let at få øje på med det blotte øje – den lyser kraftigere end stjernerne på himlen. For at se månerne skal du bruge en almindelig kikkert og støtte albuerne, så du får et mere roligt billede.