Stjernebilleder

Stjernebilleder på nattehimlen

Stjernebilleder styrede kalender og navigation

Stjernebilleder er navngivne grupper af stjerner inden for et afgrænset område. Stjernebilleder illustreres ofte med linjer, der forbinder stjernerne i et kendetegnende mønster. Man kan dog komme ud for, at stjernebilleder afbildes forskelligt, og det skyldes, at der ikke er nogle officielle retningslinjer på området. Det er dog fast, hvilke stjerner, der er i stjernebilledernes områder. Nattehimlens stjernebilleder er navngivet efter mytologiske karakterer, dyr, mennesker og objekter, hvoraf mange har ophav i græsk og romersk oldtid. Stjernebillederne blev dengang brugt til at holde styr på kalenderen og navigere efter. Læs mere om stjernebillederne, deres historie og hvordan du finder dem i vores mange artikler.

Hvor mange stjernebilleder findes der?

Den Internationale Astronomiske Union (IAU) publicerede i 1930 en liste med 88 officielle stjernebilleder. Størstedelen af stjernebillederne stammer fra oldtiden, mens de resterende er mere moderne fra 1500-1700-tallet.

Alle de stjernebilleder der er at finde i den græske astronom Cladius Ptolemys stjernekatalog er blevet officielt anerkendt - på nær én. Det gamle og enorme stjernebillede Argos Navis blev grundet dets størrelse opdelt i tre stjernebilleder - Agterstavnen, Kølen og Sejlet.

Stjernebilledet Agterstavnen er en del af Argos Navis

© Shutterstock

Hvilke stjernebilleder kan ses hele året?

Jordens rotation om egen akse og dets rejse rundt om Solen betyder, at stjernerne og stjernebillederne bevæger sig - både over en nat og over året. Derfor er der også nogle stjernebilleder, der er årstidsbestemte og som kun kan ses fra den nordlige eller sydlige halvkugle på bestemte tider af året.

Der er dog nogle stjernebilleder, der kan ses hele året rundt. På den nordlige halvkugle gælder det stjernebillederne Cassiopeia, Cepheus, Dragen, Store Bjørn og Lille bjørn, mens det på den sydlige halvkugle gælder stjernebillederne Kølen, Kentauren og Sydkorset.

Stjernebillederne kan ses hele året, fordi de består af såkaldte cirkumpolare stjerner. Det betyder, at stjernebillederne er tæt på enten det nordlige eller det sydlige centrum for himmellegemernes bevægelse - også kaldet himmelpolerne.

Stjernebilledet Cassiopeia kan ses hele året på den nordlige halvkugle

© Shutterstock

Hvilket stjernebillede er Sirius med i?

Himlens klareste stjerne er stjernen Sirius, der også går under navnet hundestjernen, da den er en del af stjernebilledet Store Hund. Sirius ser ofte ud som om, at den blinker i forskellige farver. Det skyldes Jordens atmosfære, der konstant er i bevægelse, bøjer det lys, der rejser gennem den. Alle stjerner blinker derfor. Sirius gør det bare mere åbenlyst på grund af sin størrelse.

Stjernen Sirius er himlens klareste

© Shutterstock
Side 1 / 3