Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stjernebilleder

Stjernebilleder på nattehimlen

Stjernebilleder styrede kalender og navigation

Stjernebilleder er navngivne grupper af stjerner inden for et afgrænset område. Stjernebilleder illustreres ofte med linjer, der forbinder stjernerne i et kendetegnende mønster. Man kan dog komme ud for, at stjernebilleder afbildes forskelligt, og det skyldes, at der ikke er nogle officielle retningslinjer på området. Det er dog fast, hvilke stjerner, der er i stjernebilledernes områder. Nattehimlens stjernebilleder er navngivet efter mytologiske karakterer, dyr, mennesker og objekter, hvoraf mange har ophav i græsk og romersk oldtid. Stjernebillederne blev dengang brugt til at holde styr på kalenderen og navigere efter. Læs mere om stjernebillederne, deres historie og hvordan du finder dem i vores mange artikler.

Stjernebilledet Agterstavnen er en del af Argos Navis
© Shutterstock

Hvor mange stjernebilleder findes der?

Den Internationale Astronomiske Union (IAU) publicerede i 1930 en liste med 88 officielle stjernebilleder. Størstedelen af stjernebillederne stammer fra oldtiden, mens de resterende er mere moderne fra 1500-1700-tallet.

Alle de stjernebilleder der er at finde i den græske astronom Cladius Ptolemys stjernekatalog er blevet officielt anerkendt - på nær én. Det gamle og enorme stjernebillede Argos Navis blev grundet dets størrelse opdelt i tre stjernebilleder - Agterstavnen, Kølen og Sejlet.

Stjernebilledet Cassiopeia kan ses hele året på den nordlige halvkugle
© Shutterstock

Hvilke stjernebilleder kan ses hele året?

Jordens rotation om egen akse og dets rejse rundt om Solen betyder, at stjernerne og stjernebillederne bevæger sig - både over en nat og over året. Derfor er der også nogle stjernebilleder, der er årstidsbestemte og som kun kan ses fra den nordlige eller sydlige halvkugle på bestemte tider af året.

Der er dog nogle stjernebilleder, der kan ses hele året rundt. På den nordlige halvkugle gælder det stjernebillederne Cassiopeia, Cepheus, Dragen, Store Bjørn og Lille bjørn, mens det på den sydlige halvkugle gælder stjernebillederne Kølen, Kentauren og Sydkorset.

Stjernebillederne kan ses hele året, fordi de består af såkaldte cirkumpolare stjerner. Det betyder, at stjernebillederne er tæt på enten det nordlige eller det sydlige centrum for himmellegemernes bevægelse - også kaldet himmelpolerne.

Stjernen Sirius er himlens klareste
© Shutterstock

Hvilket stjernebillede er Sirius med i?

Himlens klareste stjerne er stjernen Sirius, der også går under navnet hundestjernen, da den er en del af stjernebilledet Store Hund. Sirius ser ofte ud som om, at den blinker i forskellige farver. Det skyldes Jordens atmosfære, der konstant er i bevægelse, bøjer det lys, der rejser gennem den. Alle stjerner blinker derfor. Sirius gør det bare mere åbenlyst på grund af sin størrelse.

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul