Andromeda - Sådan finder du stjernebilledet Andromeda

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Stjernebilledet Andromeda kan ses året rundt, men er tydeligst på den nordlige halvkugle i november. På den sydlige halvkugle lyser Andromeda klarest fra oktober til december. Find Andromeda med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

Stjernebilledet Andromeda på nattehimlen
© Shutterstock

Stjernebilledet Andromeda

Stjernebilledet Andromeda er det 19. største stjernebillede på himlen og er mest synlig om efteråret på den nordlige halvkugle.

Andromeda er opkaldt efter kvinden af samme navn i græsk mytologi. Ifølge sagnet var Andromeda datter af Cepheus og Cassiopeia, der henholdsvis var konge og dronning af Etiopien.

Cassiopeia pralede konstant med datteren Andromedas skønhed, som hun påstod var smukkere end havguden Poseidons dødre, neriderne.

Praleriet gjorde Poseidon rasende, og i et raserianfald sendte han et havmonster mod Etiopien. Andromedas forældre søgte hjælp hos et orakel, der fortalte dem, at de måtte ofre deres datter for at slukke Poseidons hævntørst.

Andromeda blev derfor bundet fast til en sten for at blive spist af havmonsteret. Heldigvis kom den græske helt Persus til undsætning og reddede Andromeda i sidste øjeblik.

Som tak for heltegerningen giftede Andromeda sig med Persus, og efter sin død placerede gudinden Athena Andromeda på stjernehimlen for at hylde hende.

Andromeda-galakse æder mindre galakser

I udkanten af stjernebilledet Andromeda – med retning mod Cassiopeia – ligger galaksen Andromeda som en uklar, oval plet. Det er den galakse, der ligger nærmest Mælkevejen og den eneste galakse, som kan ses med det blotte øje fra Jorden.

Andromeda befinder sig lidt over 2,5 millioner lysår fra vores planet og indeholder op mod 1000 milliarder stjerner. Til sammenligning vurderes Mælkevejen “kun” at indeholde ca. 200 milliarder stjerner.

Fra Jordens sydlige halvkugle kan man se Andromedas to såkaldte ledsagergalakser, M110 og M32.

Andromeda-galaksen i stjernebilledet Andromeda

I udkanten af stjernebilledet Andromeda ligger galaksen af samme navn, som huserer mere end 1000 milliarder stjerner. Ifølge forskning fra 2019 vil Andromeda-galaksen opsluge Mælkevejen om cirka fem milliarder år.

© Amir H. Abolfath (TWAN)

I 2019 afslørede australske forskere, at Andromeda-galaksen har kannibalistiske tilbøjeligheder.

Ved at studere bevægelserne hos en særlig samling af stjerner – kaldet kuglehobe – fik forskerne fået et indblik i Andromeda-galaksens voldsomme fortid.

Bevægelsene i kuglehobene indikerede, at Mælkevejens storebror mindst to gange har ædt materiale udefra med flere milliarder års mellemrum.

Ifølge forskerne vil Mælkevejen overgå samme skæbne om fire-fem milliarder år. På det tidspunkt vil vores egen mindre galakse blive fortæret af den større Andromeda-galakse.

Vi kan dog glæde os over, at vi ikke selv eksisterer længere, når den voldsomme begivenhed finder sted. For allerede om cirka én milliard år vil Solen udsende så meget energi, at Jorden ikke længere er beboelig.

Sådan finder du stjernebilledet Andromeda

I denne oversigt finder du nogle af de mest tydelige stjerner i stjernebilledet Andromeda. Lysstyrke måles i den tilsyneladende størrelsesklasse, hvilket er et astronomisk klassificeringssystem, der angiver, hvor lysstærke himmellegemer er for det blotte øje fra Jordens overflade.

Du kan også se, hvor Andromeda-galaksen er i forhold til stjernebilledet. Hvis du har svært ved at finde stjernebilledet Andromeda, kan du også finde stjernebilledet Cassiopeia, der ligner bogstavet W og befinder sig over Andromeda på nattehimlen.

Stjernebilledet Andromeda på nattehimlen

Almach (γ)

Alternativt navn: Gamma Andromedae
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Almach en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,26. I 1778 opdagede astronomen Johann Tobias Mayer, at Almach i virkeligheden er en dobbeltstjerne.

Farve: Orange
Afstand til Jorden: 390 lysår

1

Titawin (Ʊ)

Alternativt navn: Upsilon Andromedae
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Titawin en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 4,09. I 2010 opdagede astronomer, at der kredser minimum fire jordlignende planeter rundt om stjernen Titawin.

Farve: Gul
Afstand til Jorden: 44 lysår

2

Mirach (β)

Alternativt navn: Beta Andromedae
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Mirach en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,05.

Farve: Rød
Afstand til Jorden: 199 lysår

3

Alpheratz (α)

Alternativt navn: Alpah Andromedae
Lysstyrke: Alpheratz er den klareste stjerne i stjernebilledet Andromeda. Fra Jorden har Alpheratz en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,07.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 97 lysår

4

Andromedagalaksen

Alternativt navn: Messier 31
Andromedagalaksen ligger i udkanten af stjernebilledet Andromeda og er en spiralgalakse ligesom vores egen Mælkevejen.

Med en afstand på 2,5 millioner lysår fra Jorden er Andromedagalaksen det fjerneste objekt, som kan ses med det blotte øje på himlen.

5
© Shutterstock