Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stjernebilledet Cepheus
© Shutterstock
Universet - Stjernebilleder

Cepheus - Sådan finder du stjernebilledet

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Stjernebilledet Cepheus er opkaldt efter en mytologisk konge og kan ses hele året på den nordlige halvkugle. Find stjernebilledet Cepheus med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

Stjernebilledet Cepheus

Stjernebilledet Cepheus er det 27. største stjernebillede på himlen og kan ses hele året rundt fra den nordlige halvkugle.

Stjernebilledet er opkaldt efter kongen af Etiopien, der i græsk mytologi var gift med Cassiopeia og far til datteren Andromeda.

Ifølge sagnet pralede Cassipeia ofte med Andromedas skønhed, og en dag gik hun over stregen, da hun sagde, Andromeda var smukkere end nereiderne - havguden Poseidons døtre.

Det fik Poseidon til at sende et havmonster mod Etiopien, og Cepheus og Cassipeia rådførte sig med et orakel for at få hjælp. Oraklet fortalte, at de måtte ofre deres datter for at slukke Poseidons hævntørst.

Andromeda blev derfor bundet fast til en sten for at blive spist af havmonsteret. Den græske helt, Persus, reddede dog Andromeda i sidste øjeblik, og de to blev gift. Men Cepheus havde tidligere lovet Andromeda væk til sin bror, Phineus, og Phineus troppede derfor op til brylluppet med sine mænd for at kræve sin ret.

Det førte til kamp mellem Phineus og Persus, og for at vinde brugte Persus Medusas hoved til at forvandle sine fjender til sten. Ifølge myten nåede hverken Cepheus eller Cassiopeia at se væk, og de blev derfor også til sten.

Zeus placerede derefter Cepheus på nattehimlen - ikke som en hyldest, men fordi han nedstammede fra nymfen Io, der var en af Zeus' elskerinder.

Cepheus indeholder exoplaneter

Stjernebilledet Cepheus indeholder flere exoplaneter, herunder den enorme gasplanet Gamma Cephei A b, der anslås at være tungere end Jupiter.

Udover exoplaneter befinder stjernetågen, huletågen, sig også i stjernebilledet Cepheus. En af galaksens største stjerner, VV Cephei, er også at finde i Cepheus, og den enorme stjerne kan ofte skimtes uden udstyr.

Huletågen i stjernebilledet Cepheus

Huletågen blev første gang observeret i 1959, og selvom den ikke kan ses med det blotte øje, kan dele af dens struktur ses med et lidt større teleskop under de rette forhold.

© Shutterstock

Sådan finder du stjernebilledet Cepheus

1 / 6
123456
Stjernebilledet Cepheus

I denne oversigt finder du nogle af de klareste stjerner i stjernebilledet Cepheus.

© Shutterstock

Læs også:

Stjernebilledet Cassiopeia
Stjernebilleder

Stjernebilledet Cassiopeia - Sådan finder du det

5 minutter
Stjärnbilden Draken
Stjernebilleder

Dragen - Sådan finder du det

5 minutter
Lille bjørn stjernebillede
Stjernebilleder

Stjernebilledet Lille Bjørn - Sådan finder du det

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul