Herkules - Sådan finder du stjernebilledet Herkules

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Stjernebilledet Herkules er et af de største stjernebilleder, og det kan ses på den nordlige halvkugle fra maj til august. Find Herkules med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

Stjernebilledet Herkules på nattehimlen
© Shutterstock

Stjernebilledet Herkules

Herkules er det femte største stjernebillede på himlen og kan ses både på den sydlige og nordlige halvkugle.

Stjernebilledet forestiller den guddommelige græske helt Herkules knælende over dragen, Ladon, der knytter sig til stjernebilledet Dragen.

Ifølge sagnet slog Herkules dragen ihjel som en af de i alt 12 opgaver, som han var blevet pålagt for at sone mordet på sin kone, kongedatteren Megara, og deres to børn.

Hvis den græske helt udførte samtlige opgaver, blev han udødeliggjort og lukket ind i Olympen – de græske guders kongerige.

En af de 12 opgaver gik ud på at stjæle nogle gyldne æbler, som Zeus havde fået af sin mor Hera i bryllupsgave. Æblerne blev vogtet af hesperiderne, kæmpen Atlas' døtre, og den frygtelige drage, Ladon, der i nogle fortællinger havde hele 100 hoveder.

Ifølge myten slog Herkules Ladon ihjel, og som belønning for sin tapperhed blev Herkules efterfølgende placeret på himlen af guden Jupiter.

Herkules' kuglehob får besked fra Jorden om 25.000 år

Som en gigantisk, hvid kugle lyser Messier 13 op i stjernebilledet Herkules. Den gigantiske kuglehob indeholder over 300.000 forskellige stjerner og er den klareste af sin slags, vi kan se på himlen fra vores breddegrader.

Messier 13 bliver også kaldt Herkules-hoben og blev første gang opdaget i 1774 af Edwin Hubble.

Den imponerende samling stjerner er dog langt ældre. Astronomer vurderer, at kuglehoben opstod for cirka 11,65 milliarder år siden – blot to milliarder år efter efter Universets opståen.

Kuglehoben ligger omkring 500 millioner lysår væk i stjernebilledet Herkules. M13’s mange stjerner er pakket tæt sammen på et område, der kun er 145 lysår i diameter.

Afstandene mellem dem er derfor kort, og i hobens centrum kan der være 100 stjerner inden for tre lysår.

Messier 13 - stjernehob i stjernebilledet Herkules

Messier 13 – også kendt som Herkules-hoben – ligger omkring 500 millioner lysår væk i stjernebilledet Herkules. Hoben indeholder bl.a. et væld af unge, stjernedannende spiralgalakser.

© Shutterstock

Til tider kommer stjernerne så tæt på hinanden, at de støder sammen. Sammenstødene kan danne nye stjerner, som skiller sig ud fra de gamle ved at være mere blålige i farven.

Tætheden af stjerner i Herkules-kuglehoben fik i 1974 astronomer til at sende en radiobesked ud mod kuglehoben. Teorien var, at muligheden for at kommunikere med liv, ville være størst i et område med stor tæthed af himmelobjekter.

Beskeden var udtænkt af bl.a. den ikoniske NASA-astronom Carl Sagan og indeholdt en binært kodet tegning fuld af viden om Jorden, fx vores talsystem, en menneskekrop og molekylerne, der opbygger dna.

Beskeden blev opsendt fra Arecibo-observatoriet, men der går lang tid, før vi ved, om fremmede livsformer har modtaget den. På grund af den enorme afstand til kuglehoben i stjernebilledet Herkules, vil det tage meddelelsen ca. 25.000 år at nå frem.

Sådan finder du stjernebilledet Herkules

I denne oversigt finder du nogle af de mest tydelige stjerner i stjernebilledet Herkules. Lysstyrke måles i den tilsyneladende størrelsesklasse, hvilket er et astronomisk klassificeringssystem, der angiver, hvor lysstærke himmellegemer er for det blotte øje fra Jordens overflade.

Du finder nemmest stjernebilledet ved at lokalisere stjernemønsteret Keystone. Keystone er et trapez-formet mønster, der udgør Herkules' torso. Hvis du kan finde Keystone kan du også vende blikket lidt til højre og se kuglehoben Messier 13.

Stjernebilledet Herkules på nattehimlen

Marfak Al Jathih Aisr (μ)

Alternativt navn: Mu Herculis
Lysstyrke: Marfak Al Jathih Aisr er et stjernesystem, som fra Jorden har en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,42.

Farve: Gul
Afstand til Jorden: 27 lysår

1

Sarin (δ)

Alternativt navn: Delta Herculis
Lysstyrke: Sarin er den tredje klareste stjerne i stjernebilledet Herkules. Fra Jorden har Sarin en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,1.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 75 lysår

2

Epsilon Herculis (ε)

Alternativt navn: 58 Herculis
Lysstyrke: Fra Jorden har Epsilon Herculis en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,9.

Epsilon Herculis danner sammen med tre andre stjerner (Sophia, Pi Herculis og Eta Herculis) stjernebilledets såkaldte Keystone (kilesten, da.).

Det trapez-formede mønster repræsenterer Herkules’ torso og bliver ofte brugt af astronomer til at finde frem til de to kuglehobe, Messier 92 og Messier 13, som ligger tæt ved.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 154,9 lysår

3

Pi Herculis (π)

Alternativt navn: 67 Herculis
Lysstyrke: Fra Jorden har Epsilon Herculis en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,15.

Farve: Orange
Afstand til Jorden: 375 lysår

4

Eta Herculis (η)

Alternativt navn: 44 Herculis
Lysstyrke: Fra Jorden har Eta Herculis en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,48.

Farve: Gul
Afstand til Jorden: 112 lysår

5

Rutilicus (ζ)

Alternativt navn: Zeta Herculis
Lysstyrke: Rutilicus er den næstklareste stjerne i stjernebilledet Herkules – og den klareste stjerne i mønsteret Keystone, der udgør Herkules’ torso.

Fra Jorden har Rutilicus en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,81.

Farve: Orange
Afstand til Jorden: 35 lysår

6

Kornephoros (β)

Alternativt navn: Beta Herculis
Lysstyrke: Kornephoros er den klareste stjerne i stjernebilledet Herkules. Fra Jorden har Kornephoros en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,76.

Farve: Gul
Afstand til Jorden: 140 lysår

7
© Shutterstock