Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

stjernebilledet jomfruen
© Shutterstock
Universet - Stjernebilleder

Jomfruen - Sådan finder du stjernebilledet Jomfruen

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Stjernebilledet Jomfruen er det næststørste stjernebillede af de 88 officielle. Jomfruen kan ses fra marts til august på den nordlige halvkugle og om efteråret og vinteren på den sydlige halvkugle. Find Jomfruen med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

Stjernebilledet Jomfruen

Stjernebilledet Jomfruen er det næststørste stjernebillede og lyser klarest op på den nordlige halvkugle i månederne april til juni. Jomfruen kan dog ses fra marts og helt frem til august. På den sydlige halvkugle står stjernebilledet klarest om efteråret og vinteren.

Stjernebilledet Jomfruen er vist som en kvinde med et hvedeaks med siden til stjernebilledet Løven og stjernebilledet Krebsen.

I græsk mytologi henviser Jomfruen til Persephone, der er datter af Zeus og dennes søster, Demeter, som er gudinde for høsten.

Ifølge det græske sagn bortførte Hades Persephone til underverdenen, hvilket fik Demeter til at ødelægge afgrøderne på jorden.

Zeus prøvede at få Persephone fri fra Hades, hvilket kun til dels lykkedes. Hades lader Persephone komme hjem i foråret hvert år, for at hjælpe hende med høsten.

Dette forklarer, hvorfor stjernebilledet Jomfruen kun kan ses i månederne marts til august på den nordlige halvkugle.

Jomfruen gemmer på tusindvis af galaker

I stjernebilledet Jomfruen gemmer den såkaldte Virgohob sig: en galaksehob med op mod 2000 galakser.

Størstedelen af galakserne i Virgohoben ligger cirka 65 millioner lysår fra os. Det betyder, at lyset fra disse fjerne stjerneansamlinger har rejst gennem rummet i omkring 65 millioner år.

stjernebilledet jomfruen virgohob

I stjernebilledet Jomfruen gemmer Virgohoben sig: en galaksehob med op mod 2000 galakser. Billedet her er taget af Hubble-teleskopet og forestiller galaksen Messier 104, som befinder sig 28 millioner lysår fra Jorden.

© NASA/STScI/AURA

Galakserne kan ikke ses med det blotte øje, men under de rette forhold kan du se dem med en almindelig håndkikkert og endnu bedre med et lille teleskop.

Ved første øjekast ligner galakserne svagt lysende stjerner, men hvis du kigger efter i et teleskop, kan du fornemme, at de både er runde, elliptiske og irregulære.

Det lys, du ser, er det samlede lys fra milliarder af stjerner. Stjernernes svage lys skyldes, at du kigger på det samlede lys fra milliarder af fjerne stjerner i andre galakser i stedet for de lysstærke stjerner i Mælkevejen, du normalt ser.

Sådan finder du stjernebilledet Jomfruen

1 / 8
12345678
stjernebilledet jomfruen
© Shutterstock

Læs også:

Stjernebilledet Løven på himlen
Stjernebilleder

Stjernebilledet Løven lyser op i stjerneskud

7 minutter
Plejaderne i stjernebilledet Tyren
Stjernebilleder

Stjernebilledet Tyren indeholder himlens klareste stjernehob

6 minutter
Stjernebilledet Herkules på nattehimlen
Stjernebilleder

Jorden har sendt en besked mod stjernebilledet Herkules

6 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul