Science Photo Library

Kosmiske tvillinger lyser gult og blåt

STJERNEGUIDE: En blå stjerne og en gylden gigant med en enorm planet i kredsløb omkring sig. Stjernebilledet Tvillingerne gemmer på nogle af nattehimlens mest fascinerende objekter, og netop nu viser de sig fra deres bedste side.

Om Tvillingerne

Lige nu er stjernebilledet Tvillingerne, inklusive dets to klareste stjerner, Pollux og Castor, synligt på nattehimlen.

De to stjerner, der udgør tvillingernes hoveder, er cirka lige lysstærke – Pollux er en lille smule klarere – men de er nemme at kende fra hinanden, fordi Pollux er gylden, og Castor er blålig.

Farveforskellen skyldes stjernernes overfladetemperatur. Castor er med ca. 10.000 grader celsius varmere end Pollux, som kun er 4500 grader. Til sammenligning er Solens overflade 5500 grader.

©

Bag om fænomenet

Især Pollux er interessant for forskerne. For det første er den med en afstand til Solen på 34 lysår den nærmeste såkaldte gigantstjerne – en type stjerne, der er kendetegnet ved at være langt større og lyse meget kraftigere end Solen.

For det andet har Pollux en planet i kredsløb om sig. Planeten, som er blevet døbt Thestias efter moren til Pollux og Castor i græsk mytologi, er en af de exoplaneter, der ligger nærmest vores solsystem.

Desværre kan du ikke se planeten, selv med et godt amatørteleskop, og forskerne fik først øje på den i 2006.

Guide til Tvillingerne

© Science Photo Library

SÅDAN GØR DU

Hvor og hvornår?

Omkring nymåne midt i november generer Månens lys mindst muligt, og du kan nemt spotte stjernebilledet Tvillingerne – især hvis du befinder dig langt fra byens lys. Find eventuelt først stjernebilledet Orion med sine karakteristiske tre bæltestjerner. Orions venstre arm rækker ud mod Tvillingerne, som kl. 22 ligger 15-35 grader over horisonten mod øst.

Sådan fanger du dem på kamera

Hvis du tager et billede af Castor og Pollux med et kamera med normalobjektiv på stativ og eksponerer i 10-30 sekunder, kan du se, at Pollux er gylden og Castor blålig i farven.