Krebsen - Sådan finder du stjernebilledet Krebsen

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Stjernebilledet Krebsen er det 31. største stjernebillede af de 88 officielle. Krebsen kan ses på den nordlige halvkugle om foråret og på den sydlige halvkugle i efteråret. Find Krebsen med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

stjernebilledet krebsen
© Shutterstock

Stjernebilledet Krebsen

Stjernebilledet Krebsen, eller ‘Cancer’ på latin, er udformet som et omvendt ‘Y’ og indeholder otte hovedstjerner og to Messier-objekter.

Desuden udspringer metorsværmen Delta Cancridae fra stjernebilledet.

Ifølge græsk mytologi var Krebsen i ledtog med søslangen Hydra, da Herkules skulle nedkæmpe monsteret som led i en af sine 12 heltegerninger.

Mens Herkules forsøgte at dræbe Hydra, bed krebsen ham. Og det var ikke tilfældigt, at krebsen dukkede op på dette afgørende tidspunkt.

Den var nemlig blevet sendt af Zeus' kone Hera, som ikke havde tilgivet, at Herkules var resultatet af en kærlighedsaffære mellem Zeus og den jordiske dronning Alkmene

Herkules knuste krebsen under sin fod og Hera placerede efterfølgende dyret blandt stjernerne som tak for dens lille bidrag i kampen om at få skovlen under Herkules.

Stjernebilledet Krebsen skjuler unik jordlignende planet

I august 2004 fandt astronomer med hjælp fra Hubble-teleskopet den jordlignende exoplanet 55 Cancri e, der ligger 40 lysår væk i stjernebilledet Krebsen.

I dag har forskerne identificeret over 4000 exoplaneter, men 55 Cancri skiller sig ud fra mængden.

Beregninger på planetens masse og radius har nemlig fået astronomerne til at tro, at exoplanetens indre er fyldt med sammenpresset kulstof.

Exoplaneten 55 Cancri e

Illustration af hvordan exoplaneten 55 Cancri e i stjernebilledet Krebsen kan se ud.

© ESA/Hubble

Det er første gang, at det er lykkedes at finde gasarter i en planets atmosfære uden for vores eget solsystem.

Gasarterne er observeret ved at skanne Hubble-teleskopets Wide Field Camera 3 henover planetens akkompagnerende stjerne, der minder om vores egen sol, for at skaber såkaldte spektrallinjer.

Spektrallinjer virker som en slags fingeraftryk i lysets bølgelængder, der kan sladre om, hvilke stoffer stjerner og andre himmellegemer består af.

Analyserne viste, at 55 Cancri e’s atmosfære er rig på store mængder af brint og helium fra den stjernetåge, den blev skabt i.

Sådan finder du stjernebilledet Krebsen

I denne oversigt finder du nogle af de mest tydelige stjerner i stjernebilledet Krebsen. Lysstyrke måles i den tilsyneladende størrelsesklasse, hvilket er et astronomisk klassificeringssystem, der angiver, hvor lysstærke himmellegemer er for det blotte øje fra Jordens overflade.

stjernebilledet krebsen

Asellus Borealis (γ)

Alternativt navn: Gamma Cancri
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Asellus Borealis en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 4,67.

Farve: Blå-hvid
Afstand til Jorden: 181,3 lysår

1

Asellus Australis (δ)

Alternativt navn: Delta Cancri
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Asellus Australis en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,94. Den er derfor den næstmest lysende stjerne i stjernebilledet.

Farve: Orange-rød
Afstand til Jorden: 130,5 lysår

2

Acubens (α)

Alternativt navn: Alpha Cancri
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Acubens en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 4,26.

Farve: Orange
Afstand til Jorden: 173 lysår

3

Tarf (β)

Alternativt navn: Beta Cancri
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Altarf en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,5. Den er derfor den mest lysende stjerne i stjernebilledet.

Farve: Orange
Afstand til Jorden: 290,3 lysår

4

Tagmine (ζ)

Alternativt navn: Zeta Cancri
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Tagmine en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 4,67.

Farve: Orange-rød
Afstand til Jorden: 83,5 lysår

5
© Shutterstock