Lille Bjørn - Sådan finder du stjernebilledet

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Stjernebilledet Lille Bjørn indeholder Nordstjernen og kan ligne en mindre udgave af Karlsvognen. Find stjernebilledet Lille Bjørn med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

Lille bjørn stjernebillede
© Shutterstock

Stjernebilledet Lille Bjørn

Stjernebilledet Lille Bjørn, på latinsk Ursa Minor, er det 56. største stjernebillede, og derfor et af de mindre på nattehimlen.

Ligesom stjernebilledet Store Bjørn er historien om Lille Bjørn forbundet med flere myter.

En af myterne handler om nymfen Kallisto, der blev forført af Zeus og fik et barn med ham. Da Zeus' kone Hera fandt ud af affæren, forvandlede hun Kallisto til en bjørn og forviste hende til skoven.

Her mødte hun efter mange år sin søn, Arkas, der var tæt på at slå hende ihjel. Zeus trådte dog til i sidste øjeblik og sendte dem begge op på nattehimlen i form af Store Bjørn og Lille Bjørn.

I en anden myte er Lille Bjørn forbundet med nymfen Ida, der sammen med en anden nymfe, Adrasteia, passer på Zeus i hans første leveår. Zeus' far, titanen Kronos, slugte nemlig alle sine børn, da et orakel havde fortalt ham, at et af hans børn ville vælte ham af tronen.

Zeus blev dog reddet af sin mor Rhea, der smuglede ham til Kreta, hvor han blev opfostret af de to nymfer. Efter denne beretning er Adrasteia Store Bjørn, mens Ida er Lille Bjørn.

Stjernebilledet Lille Bjørn indeholder smuk spiralgalakse

Der er flere galakser i stjernebilledet Lille Bjørn, herunder spiralgalaksen NGC 6217.

Den befinder sig 67 millioner lysår fra Jorden og kan ses nordvest for stjernen Zeta Ursae Minoris.

Spiralgalakse i stjernebilledet Lille Bjørn

Spiralgalaksen NGC 6217 kan ses i stjernebilledet Lille Bjørn.

© Shutterstock

Sådan finder du stjernebilledet Lille Bjørn

I denne oversigt finder du nogle af de mest tydelige stjerner i stjernebilledet Lille Bjørn. Lysstyrke måles i den tilsyneladende størrelsesklasse, hvilket er et astronomisk klassificeringssystem, der angiver, hvor lysstærke himmellegemer er for det blotte øje fra Jordens overflade.

Lille bjørn stjernebillede

Polaris (α)

Alternativt navn: Nordstjernen og Alpha Ursae Minoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Polaris en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 1,98. Polaris er derfor den mest lysende stjerne i stjernebilledet Lille Bjørn (Ursa Minor). Den er også den 50. mest lysende stjerne på hele nattehimlen.

Farve: Gul
Afstand til Jorden: 433 lysår

1

Gildun (δ)

Alternativt navn: Delta Ursae Minoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Gildun en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 4,36. Gildun er derfor en af de mindre lysende stjerner i stjernebilledet Lille Bjørn (Ursa Minor).

Farve: Hvid
Afstand til Jorden: 172,2 lysår

2

Epsilon Ursae Minoris (ε)

Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Epsilon Ursae Minoris en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 4,19. Stjernen er derfor den fjerdemest lysende stjerne i stjernebilledet Lille Bjørn (Ursa Minor).

Farve: Gul
Afstand til Jorden: 303,3 lysår

3

Zeta Ursae Minoris (ζ)

Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Zeta Ursae Minoris en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 4,32. Stjernen er derfor en af de mindre lysende stjerner i stjernebilledet Lille Bjørn (Ursa Minor).

Farve: Hvid
Afstand til Jorden: 380 lysår

4

Eta Ursae Minoris (η)

Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Eta Ursae Minoris en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 4,95. Stjernen er derfor en af de mindre lysende stjerner i stjernebilledet Lille Bjørn (Ursa Minor).

Farve: Hvid/gul
Afstand til Jorden: 97,3 lysår

5

Pherkad (γ)

Alternativt navn: Gamma Ursae Minoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Pherkad en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,05. Pherkad er derfor den tredjemest lysende stjerne i stjernebilledet Lille Bjørn (Ursa Minor).

Farve: Blå/hvid
Afstand til Jorden: 487 lysår

6

Kochab (β)

Alternativt navn: Beta Ursae Minoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Kochab en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,08. Kochab er derfor den næstmest lysende stjerne i stjernebilledet Lille Bjørn (Ursa Minor).

Farve: Orange
Afstand til Jorden: 126 lysår

7
© Shutterstock