Lille Hund - Sådan finder du stjernebilledet Lille Hund

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Stjernebilledet Lille Hund er et af de mindste stjernebilleder af de 88 officielle. Lille Hund kan ses fra december og marts på den nordlige halvkugle og fra november til april på den sydlige halvkugle. Find Lille Hund med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

Stjernebilledet Lille Hund på himlen
© Shutterstock

Stjernebilledet Lille Hund

Stjernebilledet Lille Hund er repræsenteret som en mindre hund, der følger jægeren Orion. Stjernebilledet består af fire stjerner, men kun to af stjernerne kan ses med det blotte øje.

Den klareste stjerne er Procyon, der betyder ‘før hunden’ på græsk. Navnet kommer af, at Procyon viser sig på den nordlige himmelkugle før stjernen Sirius.

Sirius er himlens klareste stjerne og kaldes også for Hundestjernen, da den er at finde i stjernebilledet Store Hund.

I græsk mytologi refererer Lille Hund til hunden Maera, som er den mindste af guden Orions to jagthunde.

Ifølge legenden døde hunden Maera af et knust hjerte, da den fandt ud af, at Orion var blevet dræbt. Zeus placerede efterfølgende Maera på himlen som en påmindelse om den tragiske begivenhed.

I Det Gamle Egypten repræsenterer stjernebilledet Lille Hund sjakalguden Anubis, der var de dødes beskytter og beskytter af gravene.

Der findes ingen kendte Messier-objekter i stjernebilledet Lille Hund. Til gengæld råder stjernebilledet bl.a. over stjernehobene NGC 2459, NGC 2394, spiralgalaksen NGC 2485 og planettågen Abell 24.

Lille Hunds største stjerne er døden nær

Lille Hund er et af de mindste stjernebilleder og kun to af dets fire stjerner kan ses med det blotte øje.

Stjernen Procyon, der er den klareste af de to stjerner, gør dog meget væsen af sig.

Procyon minder meget om vores egen Sol og befinder sig i en afstand af kun 11 lysår fra os. Det gør stjernen til den 8. klareste stjerne på himlen.

Procyon er et såkaldt binært stjernesystem, som består af en hovedstjerne og en mindre ledsagende stjerne. Hovedstjernen er den du kan se på himlen, mens ledsagerstjernen, Procyon B, ikke kan ses med det blotte øje.

Procyon B er ca. 15000 gange svagere end hovedstjernen.

Procyon i stjernebilledet Lille Hund

Stjernen Procyon er døden nær og vil forvandle sig til en såkaldt rød kæmpe om nogle få millioner år. Når det sker, svulmer stjernen kraftigt op og bliver mange gange større. Til gengæld falder temperaturen på stjernens overflade, så den ændrer farve til mere rødlig.

© Shutterstock

Ledsagerstjernen befinder sig “kun” 14,9 astronomiske enheder fra hovedstjernen Procyon. Det svarer til Jordens afstand til Solen ganget med 16.

Astronomer vurderer, at de to stjerner blev formet nogenlunde samtidig for omkring 1,8 milliarder år siden. Og faktisk var den nu langt mindre stjerne Procyon B den største af de to.

Det ved man, fordi den allerede er død, og jo større stjerner er, jo hurtigere dør de, da de udbrænder hurtigere.

Hovedstjernen Procyon holder stadig fast i livet, men kun med det yderste af neglene. Om få millioner år, hvilket er et øjeblik i astronomisk forstand, vil også Procyon brænde ud og ende som en død stjerne.

Når Procyon har tømt sig selv for brint, vil den udvide sig og blive til en såkaldt rød kæmpe. Efter noget tid vil den døde stjerne kollapse og forvandle sig til en såkaldt hvid dværg.

Sådan finder du stjernebilledet Lille Hund

I denne oversigt finder du nogle af de mest tydelige stjerner i stjernebilledet Lille Hund. Lysstyrke måles i den tilsyneladende størrelsesklasse, hvilket er et astronomisk klassificeringssystem, der angiver, hvor lysstærke himmellegemer er for det blotte øje fra Jordens overflade.

Stjernebilledet Lille Hund på himlen

Procyon (α)

Alternativt navn: Alpha Canis Minoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Procyon en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 0,4. Procyon er den klareste stjerne i Stjernebilledet Lille Hund og den ottende klareste stjerne på himlen.

Procyon er et såkaldt binært stjernesystem, som består af en hovedstjerne og en mindre ledsagende stjerne.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 11 lysår

1

Gomeisa (β)

Alternativt navn: Beta Canis Minoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Gomeisa en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,89.

Gomeisa er både større og mere massiv end vores egen Sol, men hvor solen tager en måned om at dreje rundt om sig selv, klarer Gomeisa turen på en enkelt dag.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 161,8 lysår

2
© Shutterstock

Kan du finde Nordstjernen? Brug vores guide og find den ikoniske stjerne på nattehimlen.