Løven - Sådan finder du stjernebilledet Løven

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Stjernebilledet Løven er det 12. største stjernebillede af de 88 officielle. Løven kan ses på den nordlige halvkugle fra januar til juni. Find Løven med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

stjernebilledet løven på himlen

Stjernebilledet Løven er det 12. største stjernebillede på himlen.

© Shutterstock

Stjernebilledet Løven

Stjernebilledet Løven er det 12. største stjernebillede på himlen og et af de ældste stjernebilleder.

Ligesom flere andre græske stjernebilleder stammer Løven fra Mesopotamien (nutidens Irak og Syrien), hvor 6.000 år gamle kileskrifter nævner stjernebilledet.

Mesopotamierne og grækerne troede, at guderne havde placeret stjernerne på himlen som fortællinger for menneskene. Og fortællingen om stjernebilledet Løven er en af de mest medrivende.

Løven menes at repræsentere den såkaldte Nemiske Løve, som helten Herkules ifølge sagnet blev sendt ud for at dræbe af kongen Eurysteus.

Eurysteus var misundelig på Herkules og håbede, at Løven ville gøre det af med den stærke helt. Løven var en frygtindgydende skikkelse, der kidnappede kvinder til sin hule for at lokke heltemodige mænd til sig og spise dem.

Herkules var dog som bekendt ikke en hvilken som helst helt, og selvom Løvens skind var så tyk, at det ikke kunne gennembores af pile, fik Hekrules alligevel skovlen under Løven.

Under en voldsom brydekamp mellem de to, fik Herkules greb om Løvens hals og kvalte livet ud af den. Han flåede derefter skindet af sin døde modstander og syede en rustning af det stærke skind.

Efter nederlaget placerede guderne Løven på himlen for at huske menneskene på Herkules’ bedrift.

Løven maler himlen med stjerneskud

Selvom Løven ikke er synlig for os på den nordlige halvkugle i november, kan det godt betale sig at kigge i retning af stjernebilledet alligevel.

Fra den 6. til den 30. november udspringer meteorsværmen Leoniderne nemlig tilsyneladende fra stjernebilledet Løven og kaster op mod 20 stjerneskud af sig i timen.

Meteorsværmen er dog ikke stjernebilledet Løvens værk, men skyldes resterne af kometen Tempel-Tuttle, der kaster støv, sten og sten efter sig, mens den hamrer gennem Universet.

Når komet-resterne rammer vores atmosfære med omkring 250.000 kilometer i timen og brænder op, skaber det et arsenal af stjerneskud, der trækker funklende spor hen over nattehimlen.

Leoniderne er mest intense hvert 33. år, hvor titusinder stjerneskud kan blive affyret i timen. Næste gang det finder sted er i 2034.

Leoniderne kan ses ved stjernebilledet Løven

Meteorsværmen Leoniderne udspringer hvert år til november fra stjernebilledet Løven. I 1966 var Leoniderne særlig intens og sendte op mod 80.000 stjerneskud afsted i timen. Dermed kunne man under rette forhold se 10-20 stjerneskud i sekundet.

© NASA/Ames Research Center/ISAS/Shinsuke Abe and Hajime Yano

Sådan finder du stjernebilledet Løven

I denne oversigt finder du nogle af de mest tydelige stjerner i stjernebilledet Løven. Lysstyrke måles i den tilsyneladende størrelsesklasse, hvilket er et astronomisk klassificeringssystem, der angiver, hvor lysstærke himmellegemer er for det blotte øje fra Jordens overflade.

stjernebilledet løven på himlen

Denebola (β)

Alternativt navn: Beta Leonis
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Denebola en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,1. Denebola er også kendt som Løvens hale.

Farve: Blåhvid
Afstand til Jorden: 42 lysår

1

Zosma (δ)

Alternativt navn: Delta Leonis
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Zosma en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,56.

Farve: Blåhvid
Afstand til Jorden: 58,4 lysår

2

Chort (θ)

Alternativt navn: Theta Leonis
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Chort en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,24. Chort er en forholdsvis ung stjerne på “blot” 550 millioner år. Til sammenligning blev vores egen sol født for ca. 4,6 milliarder år siden.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 178 lysår

3

Sigma Leonis (σ)

Alternativt navn: 77 Leonis
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Sigma Leonis en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 4. Sigma Leonis er en ung stjerne på knap 300 millioner år. Unge stjerner indeholder større mængder kemikalier end ældre stjerner, og Sigma Leonis menes at være enormt rig på silikone.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 210 lysår

4

Rho Leonis (ρ)

Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Rho Leonis en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,87.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 5.436 lysår

5

Eta Leonis (η)

Alternativt navn: 30 Leonis
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Eta Leonis en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,48.

Farve: Hvid
Afstand til Jorden: 1.270 lysår

6

Regulus (α)

Alternativt navn: Alpha Leonis
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Regulus en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 1,4. Det er derfor den mest lysende stjerne i stjernebilledet Løven.

Regulus er den største stjerne i stjernebilledet Løven, og navnet betyder da også “lille konge” eller “prins”. Regulus består dog ikke af en enkelt stjerne, men af fire stjerner, hvilket gør den til et stjernesystem.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 1.270 lysår

7

Subra (o)

Alternativt navn: Omocron Leonis
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Subra en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,52.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 135 lysår

8

Algieba (y)

Alternativt navn: Gamma Leonis
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Algieba en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2.08 I 2009 opdagede astronomer, at en massiv planet på 8.7 gange Jupiters størrelse går i kredsløb om stjernen.

Farve: Orange
Afstand til Jorden: 130 lysår

9

Adhafera (ζ)

Alternativt navn: Zeta Leonis
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Adhafera en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,33.

Farve: Gul
Afstand til Jorden: 274 lysår.

10

Rasalas (μ)

Alternativt navn: Mu Leonis
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Rasalas en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,88. I 2014 opdagede astronomer, at en jordlignende planet – en såkaldt exoplanet – går i kredsløb om stjernen.

Farve: Hvid
Afstand til Jorden: 124,3 lysår

11

Algenubi (ε)

Alternativt navn: Epsilon Leonis
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Algenubi en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,98.

Farve: Gul
Afstand til Jorden: 246,6 lysår

12
© Shutterstock