Nordlige Krone - Sådan finder du stjernebilledet

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Stjernebilledet Nordlige Krone er det 73. største stjernebillede af de 88 officielle. Nordlige krone kan ses på den nordlige halvkugle om foråret og sommeren. Find Nordlige Krone med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

stjernebilledet nordlige krone
© Shutterstock

Stjernebilledet Nordlige Krone

Stjernebilledet Nordlige Krone, på latin ‘Corona Borealis’, består af syv hovedstjerner, der tilsamen danner en krone-form på himlen.

Ifølge den græske mytologi tilhørte kronen den græske gud kong Minos’ datter Ariadne.

Hun havde fået kronen af guden Dionysus, fordi hun var blevet forladt på øen Kreta af helten Theseus, der var taget ud for at myrde uhyret Minotaorus.

En alternativ myte siger, at Nordlige Krone endda havde en finger med i spillet i nedkæmpelsen af Minotaorus, idet kronen blev brugt af Theseus til at lyse den labyrint op, som uhyret skjulte sig i.

Ud over hovedstjernerne råder Nordlige Krone også over en lang række galakser, herunder den elliptiske galakse NGC 6086 og galaksehoben Corona Borealis Galaxy Cluster, der indeholder mere end 400 galakser.

Universets største struktur spreder sig over flere galakser

I 2013 opdagede forskere en klynge af galakser, der er så stor, at det er umuligt at fatte.

Klyngen indeholder milliarder af galakser forbundet via tyngdekraften, som breder sig over hele stjernebilledet Nordlige Krone og Herkules og dele af stjernebillederne Dragen og Lyren.

‘Hercules-Corona Borealis Wall’, som galakseklyngen er blevet døbt, befinder sig 10 milliarder lysår væk og måler utrolige 10 milliarder lysår på tværs. Den gigantiske struktur bliver holdt sammen af tyngdekraften galakserne imellem.

Hvis det var muligt at rejse med lysets hastighed, ville det med andre ord tage 10 milliarder år at nå fra den ene ende af galakseklyngen til den anden.

Hercules Corona Borealis

Billedet forestiller en kunstners fortolkning af Universets største struktur – ‘Hercules-Corona Borealis Great Wall’ – der blev observeret af forskere i 2013.

© Pablo Carlos Budassi

Forskerne opdagede Universets hidtil største objekt ved at analysere såkaldte gammaglimt. Gammaglimt er en exceptionelt kraftig udladning af kortbølget elektromagnetisk stråling i to strålekegler.

På kort tid udsender et gammaglimt op til ti gange så meget energi, som Solen gør i hele sin levetid.

I mange år anede man ikke, hvad kilden til disse glimt var, men i dag ved vi, at de stammer fra eksploderende stjerner i fjerne galakser.

Når universet udvider sig, bevæger galaksehobe sig væk fra hinanden. Jo længere væk de er, jo højere er deres hastighed væk fra Jorden, og jo mere vil lysets røde bølgelængder træde frem i målingerne af gammaglimtene.

Graden af rødforskydning kan omsættes til en omtrentlig afstand.

Galakseklyngens gigantiske størrelse har givet astronomerne hovedbrud. Målinger viser, at galakseklyngen opstod et par milliarder år efter Big Bang. På den tid burde det ikke være muligt, at noget kunne vokse sig så gigantisk.

Sådan finder du stjernebilledet Nordlige Krone

I denne oversigt finder du nogle af de mest tydelige stjerner i stjernebilledet Nordlige Krone. Lysstyrke måles i den tilsyneladende størrelsesklasse, hvilket er et astronomisk klassificeringssystem, der angiver, hvor lysstærke himmellegemer er for det blotte øje fra Jordens overflade.

stjernebilledet nordlige krone

Alphecca (α)

Alternativt navn: Alpha Coronae Borealis
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Alphecca en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 2,23. Alphecca er derfor den mest lysende stjerne i stjernebilledet Nordlige Krone.

Farve: Blå-hvid
Afstand til Jorden: 75 lysår

1

Nusakan (β)

Alternativt navn: Beta Coronae Borealis
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Nusakan en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 3,28.

Farve: Gul-hvid
Afstand til Jorden: 114 lysår

2

Gamma Coronae Borealis (γ)

Alternativt navn: 8 Coronae Borealis
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Gamma Coronae Borealis en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 3,62.

Farve: Blå-hvid
Afstand til Jorden: 146 lysår

3

Epsilon Coronae Borealis (β)

Alternativt navn: 13 Coronae Borealis
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Epsilon Coronae Borealis en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 4,13.

Farve: Orange-rød
Afstand til Jorden: 230 lysår

4

Theta Coronae Borealis (θ)

Alternativt navn: 4 Coronae Borealis
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Theta Coronae Borealis en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 4,15.

Farve: Blå-hvid
Afstand til Jorden: 375 lysår

5

Delta Coronae Borealis (δ)

Alternativt navn: 10 Coronae Borealis
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Delta Coronae Borealis en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 4,59.

Farve: Gul
Afstand til Jorden: 170 lysår

6

Iota Coronae Borealis (ι)

Alternativt navn: 14 Coronae Borealis
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Iota Coronae Borealis en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 4,96.

Farve: Blå-hvid
Afstand til Jorden: 311,82 lysår

7
© Shutterstock