Ørnen – Sådan finder du stjernebilledet Ørnen

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Stjernebilledet Ørnen er det 22. største stjernebillede af de 88 officielle. Ørnen kan ses fra juni til og med oktober på den nordlige halvkugle. Find Ørnen med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

stjernebilledet ørnen
© Shutterstock

Stjernebilledet Ørnen

Stjernebilledet Ørnen bærer det latinske navn ‘Aquila’, som slet og ret betyder ‘ørn’. Ifølge græsk mytologi repræsenterede stjernebilledet den ørn, der bar guden Zeus’ tordenkiler.

Ældre afbildinger viser stjernebilledet Ørnen med den smukke trojanske kongesøn Ganymedes i kløerne for at føre ham til Olympen, hvor han blev Zeus’ yndlingstjener.

Den lyseste stjerne i stjernebilledet Ørnen er Altair, som ligger 12 lysår væk fra Jorden og er knap dobbelt så massiv som Solen.

Stjernebilledet Ørnen blev første gang observeret i det 3. århundrede f.kr. af den græske astronom Eudoxos fra Knidos.

I slutningen af 1500-tallet registrerede den danske astronom Tycho Brahe stjernebilledet Ørnen på sin store himmelglobus med mere end 1000 stjerner. Dengang identificerede han 12 stjerner i stjernebilledet Ørnen.

I det 17. århundrede opjusterede den polske astronom Johannes Hevelius antallet af stjerner i stjernebilledet til 23, men i dag ved vi, at Ørnen indeholder minimum 143 stjerner.

Ørnen er fødested for stjerner

Stjernetåger hører til blandt de smukkeste objekter i Universet. De massive skyer af støv og gas måler ofte flere hundrede lysår i diameter og lyser nattehimlen op i et væld af farver og fantastiske formationer.

Men stjernetåger er ikke blot smukke. De fungerer nemlig som vugge for nye stjerner.

Når gas og støv i tågerne trækker sig sammen, kan der opstå nye stjerner, og de fleste stjernetåger, forskerne kender til, er hjemsteder for massiv stjernedannelse.

Et af disse gigantiske fødesteder finder man i stjernetågen W40 i stjernebilledet Ørnen, omkring 1000 lysår fra Jorden.

Stjernetågen W40

Stjernetågen W40 ligger ca. 1000 lysår fra Jorden i stjernebilledet Ørnen. W40 består af 600 tætte klumper af gas og støv, som på et tidspunkt vil blive forvandlet til nye stjerner.

© NASA/JPL-Caltech

W40 består af 600 tætte klumper af gas og støv, som med tiden vil kollapse og blive til stjerner.

Stjernerne bliver typisk mellem en til ti milliarder år gamle, og når de når slutningen af deres liv, bliver stjernerne igen til gas, hvorefter de eksploderer som supernovaer.

Sådan finder du stjernebilledet Ørnen

I denne oversigt finder du nogle af de mest tydelige stjerner i stjernebilledet Ørnen. Lysstyrke måles i den tilsyneladende størrelsesklasse, hvilket er et astronomisk klassificeringssystem, der angiver, hvor lysstærke himmellegemer er for det blotte øje fra Jordens overflade.

stjernebilledet ørnen

Altair (α)

Alternativt navn: Alpha Aquilae
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Altair en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 0,76.

Altair er et såkaldt tredobbelt stjernesystem, der er synligt for det blotte øje. Dertil er Altair den mest lysende stjerne i stjernebilledet og den 20. mest lysende stjerne på hele nattehimlen.

Farve: Gul
Afstand til Jorden: 44,68 lysår

1

Tarazed (γ)

Alternativt navn: Gamma Aquilae
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Tarazed en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 2,7. Den er derfor den næstmest lysende stjerne i stjernebilledet.

Farve: Orange
Afstand til Jorden: 395 lysår

2

Delta Aquilae (δ)

Alternativt navn: 30 Aquilae
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Delta Aquilae en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 3,4.

Farve: Gul
Afstand til Jorden: 50,6 lysår

3

Zeta Aquilae (ζ)

Alternativt navn: Okab
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Zeta Aquilae en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 2,9.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 83,17 lysår

4

Al Thalimain Prior (λ)

Alternativt navn: Lambda Aquilae
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Al Thalimain Prior en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 3,43.

Farve: Blå-hvid
Afstand til Jorden: 125 lysår

5

Al Thalimain (Ι)

Alternativt navn: Iota Aquilae
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Al Thalimain en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 4,3.

Farve: Blå-hvid
Afstand til Jorden: 390 lysår

6

Theta Aquilae (θ)

Alternativt navn: Tseen Foo
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Theta Aquilae en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 3,26.

Farve: Blå-hvid
Afstand til Jorden: 287 lysår

7

Bezek (η)

Alternativt navn: Eta Aquilae
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Bezek en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 3,87.

Farve: Gul-hvid
Afstand til Jorden: 1383 lysår

8
© Shutterstock