Orion - Sådan finder du stjernebilledet Orion

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Stjernebilledet Orion kan ses på de nordlige breddegrader fra januar til marts, mens det lyser op på himlen på den sydlige halvkugle om sommeren. Find Orion med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

Stjernebilledet Orion på himlen
© Shutterstock

Stjernebilledet Orion

Orion er et af mest markante stjernebilleder på nattehimlen. Særligt Orions bælte, der består af tre klare stjerner på linje, er let at spotte.

Orions bælte peger lige ned mod stjernen Sirius i stjernebilledet Store Hund. Bag ved Store Hund er stjernebilledet Lille Hund og for foden af Orions fod gemmer stjernebilledet Kaninen sig.

I græsk mytologi var Orion søn af Poseidon og en gudsbenådet jæger, både når det gjaldt dyr og kvinder. Orion var en kvindebedårer og endte med at få 50 sønner. Der var dog én kvinde, som Orion var særligt betaget af.

Merope, datter af Oenopion, kongen af Chios, var Orions store kærlighed. Desværre for den store jæger nægtede Oenopion at lade sin datter gifte væk til Orion. I raseri over afvisningen svor Orion, at han ville slå alle dyr på kloden ihjel.

Dette fik jordgudinden Gaia til at sende en skorpion ud for at forgifte Orion, inden han kunne nå at gøre alvor af sine trusler.

For at beskytte Orion placerede jagtgudinden Artemis Orion på himlen, stik modsat Skorpionen. Det er derfor, at stjernebilledet Skorpionen og stjernebilledet Orion aldrig kan ses på samme tidspunkt.

Det er dog blot en af mange myter, som er skrevet om Orion. I en anden myte bliver han fx dræbt af skorpionen, mens han bekæmper Tyren i stjernebilledet Tyren i en helt tredje.

Meteorsværmen Orioniderne
© Shutterstock

Hvor og hvornår er stjernebilledet Orion mest synlig?

Stjernebilledet Orion kan ses tydeligst på de nordlige breddegrader fra december til marts, mens det lyser op på himlen på den sydlige halvkugle om sommeren.

I oktober er der dog særligt god grund til at vende blikket mod Orion. For selvom stjernebilledet ikke lyser klart op på dette tidspunkt, udspringer meteorsværmen Orioniderne fra stjernebilledet med op mod 10 stjerneskud i timen.

Meteorsværmen er aktiv fra slutningen af september til slutningen af november, men er mest synligt omkring nymåne i oktober. Her lyser Månen nemlig mindst kraftigt, hvilket får stjerneskuddene til at fremstå klarere på himlen.

Bliv klogere på Orioniderne og hvordan du ser årets meteorregn i vores stjerneskud-kalender 2020.

Orion er fødegang for nye stjerner

I midten af Orions ‘sværd’ ligger Oriontågen – eller Messier 13, som den officielt hedder.

Astronomer vurderer, at Oriontågen råder over mere end 700 unge stjerner, og flere kommer løbende til.

Den gigantiske, glødende støvsky, som har en diameter på 24 lysår, er nemlig fødested for nye stjerner. I en række såkaldte molekyleskyer, der er enorme mængder gas og støv mellem stjernerne, bliver stjernerne født med ufattelig kraft.

Efterhånden som gasskyen bliver tættere og tættere, stiger temperaturen og trykket i dens indre, så der til sidst er flere millioner grader varmt. Når det sker begynder atomkerner at fusionere og danne nye stjerner.

Oriontågen i stjernebilledet Orion

Nærbillede af Oriontågen taget af rumteleskopet Hubble. Billedet anses for at være et af de skarpeste, der nogensinde er taget af noget i rummet og uden tvivl det bedste nogensinde af Oriontågen.

© NASA, ESA, M. Robberto (Space Telescope Science Institute/ESA) and the Hubble Space Telescope Orion Treasury Project Team

Og hvis man synes, det er hårdt at være nybagte forældre, skal man prise sig lykkelig for ikke at være i nærheden af en nyfødt stjerne.

Med hastigheder på op til en kilometer i timen farer jetstråler af materiale væk fra babystjernerne med en hastighed på helt op til en million kilometer i timen, og brager ind i den omkringliggende gas og skaber chokbølger.

Stjernernes nærmeste rugeplads ligger blot 1344 lysår fra Jorden, hvilket gør Oriontågen til den nærmeste stjernetåge, vi kender til.

Det bedste tidspunkt at besøge fødegangen for nyfødte stjerner er i sikker afstand fra teleskopet på nætterne omkring nymåne, hvor Månens lys er svagest og Oriontågen står klarest.

Sådan finder du stjernebilledet Orion

I denne oversigt finder du nogle af de mest tydelige stjerner i stjernebilledet Orion. Lysstyrke måles i den tilsyneladende størrelsesklasse, hvilket er et astronomisk klassificeringssystem, der angiver, hvor lysstærke himmellegemer er for det blotte øje fra Jordens overflade.

Den letteste måde at finde stjernebilledet er ved at lokalisere de tre lysende stjerner i Orions bælte. Hvis du stadig har svært ved at finde stjernebilledet, kan du også finde stjernebilledet Tvillingerne, der ligger skråt over for stjernen Betelgeuse på Orions skulder. Stjernebilledet Tyren findes på Orions modsatte side.

Stjernebilledet Orion på himlen

Betelgeuse (α)

Alternativt navn: Alpha Orionis
Lysstyrke: Betelgeuse sidder på den østvendte skulder af Orion. Fra Jorden har stjernen Betelgeuse en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 0,58. Betelgeuse er dog en variabel stjerne, og dens lysstyrke varierer derfor mellem 0,0 og 1,6.

Farve: Rød
Afstand til Jorden: 530 lysår. Forskere troede i lang tid, at Betelgeuse var 642,5 lysår væk, men nye undersøgelser indikerer, at den store stjerne næsten er 100 lysår tættere på Jorden.

1

Meissa (λ)

Alternativt navn: Lambda Orionis
Lysstyrke: Meissa betyder “den lysende” og udgør Orions hoved i stjernebilledet. Fra Jorden har stjernen en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,54.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 1100 lysår.

2

Bellatrix (γ)

Alternativt navn: Gamma Orionis
Lysstyrke: Fra Jorden har Bellatrix en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,78.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 1100 lysår.

3

Alnilam (ε)

Alternativt navn: Epsilon Orionis
Lysstyrke: Alnilam er en stor, blå supergigant stjerne og den klareste af de tre stjerner i Orions bælte. Fra Jorden har Alnilam en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 1,7.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 1244 lysår.

4

Alnitak (ζ)

Alternativt navn: Zeta Orionis
Lysstyrke: Alnitak er et tredobbelt stjernesystem i Orions bælte. Fra Jorden har Alnitak en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 1,74.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 1262 lysår.

5

Saiph (κ)

Alternativt navn: Kappa Orionis
Lysstyrke: Fra Jorden har Saiph en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,06.

Farve: Hvid
Afstand til Jorden: 1262 lysår.

6

Rigel (β)

Alternativt navn: Beta Orionis
Lysstyrke: Rigel er den klareste stjerne i stjernebilledet Orion, og den syvende klareste stjerne på hele nattehimlen. Fra Jorden har Rigel en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 0,12.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 864 lysår.

7
© Shutterstock