Skytten - Sådan finder du stjernebilledet Skytten

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Stjernebilledet Skytten er det 15. største stjernebillede af de 88 officielle. Skytten kan ses om sommeren fra juni og helt frem til starten af september på den nordlige halvkugle og om vinteren på den sydlige halvkugle. Find Skytten med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

stjernebilledet skytten
© Shutterstock

Stjernebilledet Skytten

Stjernebilledet Skytten, på latinsk ‘Sagittarius’, er placeret i centrum af Mælkevejen og rig på klare stjerner og stjernetåger.

En af de klareste kuglehobe på nattehimlen, K22, ligger i stjernebilledet Skytten og kan ses med en almindelig kikkert på en stjerneklar himmel.

Det tepotte-formede stjernebillede repræsenterede fabeldyret kentauren Chiron, der er halvt menneske, halvt hest. Ifølge den græske mytologi var Chrion søn af titanen Kronos og nymfen Filyra, der havde haft en seksuel affære.

Da Kronos' hustru Rhea fik mistanke om deres forhold, omskabte Kronos sig til en hest for at undgå afsløring. Derved blev sønnen Chiron født som halvt menneske, halvt hest.

Chiron bliver ofte afbilledet som en skytte med en spændt bue mellem hænderne, hvilket har affødt andre mytologier om stjernebilledet – bl.a. at konstellationen repræsenterer Pans søn.

I græsk mytologi opfandt Pan bueskydning og blev sendt ned på Jorden af guderne for at underholde Zeus og Mnemosynes børn, også kendt som de ni muser.

Skytten udsendte legendarisk radiosignal

Den 15. august 1977 gennemlæser astrofysikeren Jerry Ehman data fra parabolantennen Big Ear, der søger efter radiosignaler fra Rummet.

Når et signal kommer ind, omsættes det til lange rækker af tal eller bogstaver og printes ud på papir.

Et svagt signal repræsenteres i tal mellem 1 og 9, mens et stærkere signal får bogstaver fra A til Z. Sidtsnævnte forekommer stort set aldrig.

I 1977 var Big Ear rettet mod stjernebilledet Skytten, og den tal- og bogstavskombination, der tikkede ind, fik astrofysikeren Jerry Ehman til at spærre øjnene op.

Sekvensen “6EQUJ5” angav radiobølger 30 gange kraftigere end rummets sædvanlige baggrundsstråling. Jerry Ehman slog en ring om sekvensen med sin røde kuglepen og skrev »wow!« ved siden af.

Wow!-signalet

I 1977 opfangede astrofysikeren Jerry Ehman et kraftigt radiosignal fra stjernebilledet Skytten. Det opsigtsvækkende signal, der er den eneste antydning af kommunikation fra fremmede livsformer i universet, fik astrofysikeren til at slå ring om sekvensen og skrive “Wow!”.

© Big Ear Radio Observatory and North American AstroPhysical Observatory (NAAPO).

Signalet har lige siden været kendt som “Wow-signalet” og er den hidtil eneste antydning af intelligent liv i rummet.

I måneden efter Wow!-signalet rettede astronomerne Big Ear mod stjernebilledet Skytten, hvor radiobølgerne kom fra. Men det 72 sekunder lange radiosignal gentog sig aldrig.

Siden har astrofysikere verden over diskuteret signalets oprindelse. Fandt Jerry Ehman tegn på fremmed liv i Universet den dag, eller havde parabolen blot opfanget et rutefly eller lignende menneskeskabt teknologi, der fik den til at slå ud?

I 2017 kom den amerikanske astronomiprofessor Antonio Paris med en mulig forklaring på det mærkværdige fænomen.

Sammen med sit team kunne han dokumentere, at to kometer, 266P/Christensen og P/2008 Y2 (Gibbs), passerede gennem den del af stjernebilledet Skytten, hvorfra Wow-signalet blev opfanget i 1977.

Antonio Paris mener, at signalet blev udløst af en såkaldt hydrogensky, der akkompagnerede en af kometerne.

Det forklarer også, hvorfor det aldrig lykkedes forskerne at opfange Wow-signalet igen på trods af adskillige forsøg gennem årene.

Sådan finder du stjernebilledet Skytten

I denne oversigt finder du nogle af de mest tydelige stjerner i stjernebilledet Skytten. Lysstyrke måles i den tilsyneladende størrelsesklasse, hvilket er et astronomisk klassificeringssystem, der angiver, hvor lysstærke himmellegemer er for det blotte øje fra Jordens overflade.

stjernebilledet skytten

Arkab Prior (β)

Alternativt navn: Beta Sagittarii
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Arkab Prior en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 3,96.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 326,2 lysår

1

Rukbat (α)

Alternativt navn: Alpha Sagittarii
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Arkab Prior en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 3,97. Rukbat betyder ‘Skyttens knæ’, og stjernen er dobbelt så varm som Solen.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 169,79 lysår

2

Kaus Australis (ε)

Alternativt navn: Epsilon Sagittarii
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Kaus Australis en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 1,85. Kaus Australis er den klareste stjerne i stjernebilledet Skytten og den 37. klareste stjerne på himlen.

Farve: Orange-blå
Afstand til Jorden: 143,2 lysår

3

Ascella (ζ)

Alternativt navn: Zeta Sagittarii
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Ascella en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 2,59.

Farve: Blå-hvid
Afstand til Jorden: 88 lysår

4

Albaldah (π)

Alternativt navn: Pi Sagittarii
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Albaldah en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 2,88.

Farve: Blå-hvid
Afstand til Jorden: 521,9 lysår

5

Nunki (σ)

Alternativt navn: Sigma Sagittarii
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Nunki en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 2,05. Nunki er dermed den næstmest lysende stjerne i stjernebilledet.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 228,3 lysår

6

Kaus Borealis (λ)

Alternativt navn: Lambda Sagittarii
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Kaus Borealis en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 2,82. Stjernen markerer toppen af Skyttens bue.

Farve: Orange
Afstand til Jorden: 78,18 lysår

7
© Shutterstock