Agterstavnen - Sådan finder du stjernebilledet

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Stjernebilledet Agterstavnen sad engang sammen med to andre stjernebilleder i det enorme stjernebillede Skibet. Find stjernebilledet Agterstavnen med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

Stjernebilledet Agterstavnen
© Shutterstock

Stjernebilledet Agterstavnen

Stjernebilledet Agterstavnen, på latinsk Puppis, er det 20. største stjernebillede og på en gang et gammelt og et nyere stjernebillede.

Agterstavnen var oprindelig en del af det enorme stjernebillede Skibet, på latinsk Argo Navis, der er det skib, som Jason og Argonauterne i græsk mytologi bruger til at finde det gyldne skind og krone den sande konge.

Stjernebilledet Skibet blev dog delt op i tre stjernebilleder i 1752 af den franske astronom Nicolas Louis de Lacaille, hvoraf det ene er stjernebilledet Agterstavnen.

Agterstavnen inderholder messier-objekter

Stjernebilledet Agterstavnen indeholder tre såkaldte messier-objekter - det vil sige astronomiske objekter, der ikke er kometer. Disse er de åbne stjernehobe M46, M47 og M93.

Stjernehoben Messier 47 er i stjernebilledet Agterstavnen

Den klare stjernehob Messier 47 (M47) kan ses i stjernebilledet Agterstavnen.

© Shutterstock

Sådan finder du stjernebilledet Agterstavnen

I denne oversigt finder du nogle af de mest tydelige stjerner i stjernebilledet Agterstavnen. Lysstyrke måles i den tilsyneladende størrelsesklasse, hvilket er et astronomisk klassificeringssystem, der angiver, hvor lysstærke himmellegemer er for det blotte øje fra Jordens overflade.

Stjernebilledet Agterstavnen

Tureis (ρ)

Alternativt navn: Rho Puppis
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Tureis en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,78. Tureis er derfor den tredje mest lysende stjerne i stjernebilledet Agterstavnen (Puppis).

Farve: Hvid/gul
Afstand til Jorden: 63,54 lysår

1

Asmidiske (ξ)

Alternativt navn: Xi Puppis

Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Asmidiske en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,35. Asmidiske er derfor en af de mindre lysende stjerner i stjernebilledet Agterstavnen (Puppis).

Farve: Gul/orange
Afstand til Jorden: 1,207 lysår

2

Naos (ζ)

Alternativt navn: Zeta Puppis

Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Naos en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2.25. Naos er derfor den mest lysende stjerne i stjernebilledet Agterstavnen (Puppis). Naos rangerer også på en 72. plads over de mest lysende stjerne overhovedet.

Farve: Blå/hvid
Afstand til Jorden: 1,076 lysår

3

Ahadi (π)

Alternativt navn: Pi Puppis

Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Ahadi en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,73. Ahadi er derfor den anden mest lysende stjerne i stjernebilledet Agterstavnen (Puppis).

Farve: Orange
Afstand til Jorden: 807,34 lysår

4

Nu Puppis (ν)

Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Nu Puppis en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3.17. Nu er Puppis derfor en af de mindre lysende stjerner i stjernebilledet Agterstavnen (Puppis).

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 370 lysår

5

Tau Puppis (τ)

Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Tau Puppis en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,95. Tau Puppis er derfor en af de mindre lysende stjerner i stjernebilledet Agterstavnen (Puppis).

Farve: Orange/rød
Afstand til Jorden: 182 lysår

6

Sigma Puppis (σ)

Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Sigma Puppis en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,25. Sigma Puppis er derfor en af de mindre lysende stjerner i stjernebilledet Agterstavnen (Puppis).

Farve: Orange
Afstand til Jorden: 194 lysår

7
© Shutterstock

Kan du finde Nordstjernen? Brug vores guide og find den ikoniske stjerne på nattehimlen.