Store Bjørn - Sådan finder du stjernebilledet

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Stjernebilledet Store Bjørn er det tredjestørste stjernebillede og indeholder blandt andet det velkendte stjernemønster Karlsvognen. Find stjernebilledet Store Bjørn med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

Stjernebilledet Store Bjørn
© Shutterstock

Stjernebilledet Store Bjørn

Stjernebilledet Store Bjørn, på latinsk Ursa Major, er det tredjestørste stjernebillede på himlen og kan ses hele året rundt fra den nordlige halvkugle.

Bag Store Bjørn er myten om den smukke kvinde Kallisto, der blev forført af Zeus og som hævn blev forvandlet til en bjørn af Zeus' kone Hera.

Da Zeus senere finder Kallisto og deres fælles søn, Arkas, sender han dem begge til himmels - Kallisto som Store Bjørn og hendes søn som Lille Bjørn.

Store bjørn er dog også forbundet med myten om Adrasteia og Ida.

De kvinder var nymfer og opfostrede Zeus som spæd, da han var i fare for at blive slået ihjel af sin gale far Kronus. Kronus havde tidligere fået af vide af et orakel, at et af hans børn ville vælte ham af tronen, og derfor slugte han alle sine børn.

Da Zeus blev født, smuglede hans mor, Rhea, ham dog til Kreta, og her sørgede Adrasteia og Ida for at han var i sikkerhed. I denne myte er Adrasteia Store Bjørn, mens Ida er Lille Bjørn.

Stjernebilledet Store Bjørn er et af de ældste stjernebilleder.

Store Bjørn indeholder Karlsvognen

Stjernebilledet Store Bjørn er let at se selv i områder med lysforurening. Stjernebilledet findes bedst ved at lokalisere Karlsvognen, der består af syv klare stjerner.

Karlsvognen er nemlig ikke sit eget stjernebillede, men derimod en asterisme, hvilket betegner alle stjernemønstre, der ikke er anerkendte stjernebilleder.

Udover Karlsvognen kan man i Store Bjørn også finde flere forskellige galakser, herunder spiralgalaksen Messier 81 der er en af de mest synlige galakser på hele himlen.

Spiralgalaksen Messier 81 kan ses i stjernebilledet Store Bjørn

Den lysende spiralgalakse Messier 81 (M81) kan ses i stjernebilledet Store Bjørn.

© Shutterstock

Sådan finder du stjernebilledet Store Bjørn

I denne oversigt finder du nogle af de mest tydelige stjerner i stjernebilledet Store Bjørn. Lysstyrke måles i den tilsyneladende størrelsesklasse, hvilket er et astronomisk klassificeringssystem, der angiver, hvor lysstærke himmellegemer er for det blotte øje fra Jordens overflade.

Stjernebilledet Store Bjørn

Alkaid (η)

Alternativt navn: Eta Ursae Majoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Alkaid en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 1,86. Alkaid er derfor den tredjemest lysende stjerne i stjernebilledet Store Bjørn (Ursa Major).

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 103,9 lysår

1

Mizar (ζ)

Alternativt navn: Zeta Ursae Majoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Mizar en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,23. Mizar er derfor den fjerdemest lysende stjerne i stjernebilledet Store Bjørn (Ursa Major).

Mizar er for det blotte øje tæt på stjernen Alcor. Astronomer omtaler derfor de to som et stjernesystem. Alcor har en meget svagere lysstyrke end Mizar.

Farve: Blå/hvid
Afstand til Jorden: 85,81 lysår

2

Alioth (ε)

Alternativt navn: Epsilon Ursae Majoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Alioth en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 1,77. Alioth er derfor den mest lysende stjerne i stjernebilledet Store Bjørn (Ursa Major).

Farve: Hvid
Afstand til Jorden: 82,55 lysår

3

Megrez (δ)

Alternativt navn: Delta Ursae Majoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Megrez en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,31.

Farve: Hvid
Afstand til Jorden: 80,51 lysår

4

Phecda (γ)

Alternativt navn: Gamma Ursae Majoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Phecda en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,448.

Farve: Hvid
Afstand til Jorden: 83,18 lysår

5

Dubhe (α)

Alternativt navn: Alpha Ursae Majoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Dubhe en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 1,79. Dubhe er derfor af den næstmest lysende stjerne i stjernebilledet Store Bjørn (Ursa Major).

Farve: Hvid/gul
Afstand til Jorden: 122,090 lysår

6

Merak (β)

Alternativt navn: Beta Ursae Majoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Merak en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,37.

Farve: Hvid
Afstand til Jorden: 79,75 lysår

7

Psi Ursae Majoris (ψ)

Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Psi Ursae Majoris en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,01.

Farve: Orange
Afstand til Jorden: 144,51 lysår

8

Muscida (ο)

Alternativt navn: Omicron Ursae Majoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Muscida en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,35. Astronomer mener, at mindst en exoplanet er i kredsløb om Muscida.

Farve: Gul
Afstand til Jorden: 179,11 lysår

9

Tania Australis (μ)

Alternativt navn: Mu Ursae Majoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Tania Australis en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,06. Tæt på Tania Australis er stjernen Tania Boralis, som, modsat Tania Australis, har en rød farve.

Farve: Hvid
Afstand til Jorden: 230,34 lysår

10

Talitha (ι)

Alternativt navn: Iota Ursae Majoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Talitha en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,14. Talitha er for det blotte øje meget tæt på stjernen Kappa Ursae Majoris.

Farve: Hvid
Afstand til Jorden: 47,32 lysår

11
© Shutterstock