Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stjernebilledet Store Bjørn
© Shutterstock
Universet - Stjernebilleder

Store Bjørn - Sådan finder du stjernebilledet

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Stjernebilledet Store Bjørn er det tredjestørste stjernebillede og indeholder blandt andet det velkendte stjernemønster Karlsvognen. Find stjernebilledet Store Bjørn med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

Stjernebilledet Store Bjørn

Stjernebilledet Store Bjørn, på latinsk Ursa Major, er det tredjestørste stjernebillede på himlen og kan ses hele året rundt fra den nordlige halvkugle.

Bag Store Bjørn er myten om den smukke kvinde Kallisto, der blev forført af Zeus og som hævn blev forvandlet til en bjørn af Zeus' kone Hera.

Da Zeus senere finder Kallisto og deres fælles søn, Arkas, sender han dem begge til himmels - Kallisto som Store Bjørn og hendes søn som Lille Bjørn.

Store bjørn er dog også forbundet med myten om Adrasteia og Ida.

De kvinder var nymfer og opfostrede Zeus som spæd, da han var i fare for at blive slået ihjel af sin gale far Kronus. Kronus havde tidligere fået af vide af et orakel, at et af hans børn ville vælte ham af tronen, og derfor slugte han alle sine børn.

Da Zeus blev født, smuglede hans mor, Rhea, ham dog til Kreta, og her sørgede Adrasteia og Ida for at han var i sikkerhed. I denne myte er Adrasteia Store Bjørn, mens Ida er Lille Bjørn.

Stjernebilledet Store Bjørn er et af de ældste stjernebilleder.

Store Bjørn indeholder Karlsvognen

Stjernebilledet Store Bjørn er let at se selv i områder med lysforurening. Stjernebilledet findes bedst ved at lokalisere Karlsvognen, der består af syv klare stjerner.

Karlsvognen er nemlig ikke sit eget stjernebillede, men derimod en asterisme, hvilket betegner alle stjernemønstre, der ikke er anerkendte stjernebilleder.

Udover Karlsvognen kan man i Store Bjørn også finde flere forskellige galakser, herunder spiralgalaksen Messier 81 der er en af de mest synlige galakser på hele himlen.

Spiralgalaksen Messier 81 kan ses i stjernebilledet Store Bjørn

Den lysende spiralgalakse Messier 81 (M81) kan ses i stjernebilledet Store Bjørn.

© Shutterstock

Sådan finder du stjernebilledet Store Bjørn

1 / 11
1234567891011
Stjernebilledet Store Bjørn

I denne oversigt finder du nogle af de mest tydelige stjerner i stjernebilledet Store Bjørn.

© Shutterstock

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul