Store Hund - Sådan finder du stjernebilledet Store Hund

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Stjernebilledet Store Hund er 43. største stjernebillede af de 88 officielle. Store Hund kan ses fra december og marts på den nordlige halvkugle og fra november til april på den sydlige halvkugle. Find Store Hund med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

Stjernebilledet Store Hund
© Shutterstock

Stjernebilledet Store Hund

Stjernebilledet Store Hund er det 43. største stjernebillede på himlen og kan ses fra december og marts på den nordlige halvkugle og fra november til april på den sydlige halvkugle.

Store Hund har form som en hund på bagbenene, der er klar til jagt. Ifølge græsk mytologi var Store Hund sammen med Lille Hund jægeren Orions hunde. Store Hund var ifølge sagnet så hurtig til at jage, at guden Zeus ophøjede den til stjernerne.

Store Hunds snude er stjernen Sirius, og i oldtiden markerede Sirius’ fremkomst ved daggry det varmeste tidspunkt på sommeren, som derfor blev kaldt for Hundedagene.

I Det Gamle Egypten var den første årlige fremkomst af Sirius over horisonten i midten af august tegn på, at Nilen ville gå over sine bredder, hvilket markerede et nyt år.

Sirius blev i Det Gamle Egypten personificeret som gudinden Sopdet, der bragte fertilitet til jorden efter jorden var blevet gødet med guden Isis’ tårer.

Store Hunds hovedstjerne har en ledsager

Sirius er den største stjerne i Store Hund og udgør halsen i stjernebilledet. Derfor har den også fået tilnavnet Hundestjernen.

Sirius er dobbelt så tung som Solen og udsender 25 gange så meget lys, men det er faktisk ikke derfor, at den overstråler alle andre stjerne på nattehimlen.

Sirius befinder sig nemlig blot 8,6 lysår fra vores eget solsystem, hvilket gør den til en af de nærmeste stjerner, man kender til.

Store hund indeholder stjernen Sirius

Sirius er den største stjerne i stjernebilledet Store Hund og den klareste af alle stjerner på himlen.

© Shutterstock

En stjernes position ændres så lidt over mange hundrede år, at stjernebillederne for romere og grækere for to tusind år siden så ud som de gør for os i dag. Men faktisk bevæger stjernerne sig i forhold til hinanden.

Denne bevægelse kaldes “stjernens egenbevægelse” og skyldes, at tyngdekraften fra nærliggende planeter og stjerner rykker ved stjernens position.

I 1844 opdagede den tyske astronom Friedrich Bessel, at hovedstjernen i stjernebilledet Store Hund var påvirket af tyngdekraften fra en ledsagerstjerne.

Det var dog først 18 år senere, at Friedrich Bessels teori blev bekræftet, da kikkertbyggeren Alvin Clark fik øje på Sirius’ ledsagerstjerne, mens han afprøvede en ny spejlkikkert.

Ledsagerstjernen blev døbt Sirius B, men har siden fået det passende kælenavn ‘Hvalpen’. Massen af Sirius B er omtrent det samme som Solens masse, og temperaturerne på den mindre ledsagerstjerne er på 25.000 grader, hvilket er 4,3 gange Solens temperatur.

Sådan finder du stjernebilledet Store Hund

I denne oversigt finder du nogle af de klareste stjerner i stjernebilledet Store Hund. Lysstyrke måles i den tilsyneladende størrelsesklasse, hvilket er et astronomisk klassificeringssystem, der angiver, hvor lysstærke himmellegemer er for det blotte øje fra Jordens overflade.

Stjernebilledet Store Hund

Aludra (η)

Alternativt navn: Eta Canis Majoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Aludra en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,45.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 1.957 lysår

1

Wezen (δ)

Alternativt navn: Delta Canis Majoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Wezen en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 1,83. Det svarer til lysstyrken fra 6000 sole.

Farve: Gul
Afstand til Jorden: 1.607 lysår

2

Adhara (ε)

Alternativt navn: Epsilon Canis Majoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Adhara en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 1,50. Det gør stjernen til den næstklareste i stjernebilledet Store hund.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 430 lysår

3

Furud (ε)

Alternativt navn: Zeta Canis Majoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Adhara en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,02.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 362 lysår

4

Sirius (α)

Alternativt navn: Alpha Canis Majoris/Hundestjernen
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Sirius en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på -1,46. Det gør Sirius til den klareste af alle stjerner på himlen.

Farve: Hvid
Afstand til Jorden: 8,6 lysår

5

Mirzam (β)

Alternativt navn: Beta Canis Majoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Mirzam en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 1,98.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 8,6 lysår

6

Iota Canis Majoris (ι)

Alternativt navn: 20 Canis Majoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Iota Canis Majoris en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 4,36. Stjernen er ca. 26 gange større end Solen.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 3.100 lysår

7

Muliphein (γ)

Alternativt navn: Gamma Canis Majoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Muliphein en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 4,11.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 443,6 lysår

8

Theta Canis Majoris (θ

Alternativt navn: θ Canis Majoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Theta Canis Majoris en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 4,08. Stjernen er ca. 26 gange større end Solen. Stjernen former snuden på stjernebilledet Store hund.

Farve: Orange
Afstand til Jorden: 260.72 lysår

9
© Shutterstock

Kan du finde Nordstjernen? Brug vores guide og find den ikoniske stjerne på nattehimlen.