Svanen - Sådan finder du stjernebilledet Svanen

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Stjernebilledet Svanen er det 16. største stjernebillede af de 88 officielle. Svanen er også kendt som Nordkorset og kan ses fra juni til oktober på den nordlige halvkugle. Find Svanen med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

stjernebilledet svanen
© Shutterstock

Stjernebilledet Svanen

Myten om stjernebilledet Svanen er ikke for børn. Ifølge den græske mytologi blev kongedatteren Leda forført af guden Zeus i skikkelse af en svane.

Svanen gjorde Leda gravid, og kort efter lagde Leda et æg, hvorfra Helena blev udruget. Helenas skønhed var ifølge de græske sagn årsagen til den traojanske krig.

Svanen, på latinsk ‘Cygnus’, er et markant stjernebillede på den nordlige sommerhimmel.

De klareste stjerner danner et tydeligt kors på himlen. Derfor har stjernebilledet Svanen også fået tilnavnet Nordkorset. Den klareste stjerne, Deneb, danner svanens hale, mens stjernen Albireo danner hovedet.

Stjernebilledet Svanen er rig på stjernehobe, gaståger og exoplaneter. Yderst i Svanens højre vinge ligger dobbeltstjernesystemet Mu Cygni, og midt i samme vinge ligger resterne af en 5000 år gammel supernova kaldet ‘Slørtågen’.

Det mest imponerende syn er dog de enorme røde gaståger, Nordamerika- og Pelikantågen, som gemmer sig midt i Svanens “krop”.

Stjernebilledet Svanen kan rumme liv

600 lysår fra Jorden i stjernebilledet Svanen ligger Kepler 22B – en exoplanet, som ifølge astronomer har de rette forhold til at indeholde potentielle livsformer.

Kepler 22B minder ufatteligt meget om vores egen planet, men den er 2,4 gange større end Jorden. Et år på exoplaneten varer 290 jorddage, og dens overfladetemperatur er cirka 22 grader celsius.

Kepler-22B

Stjernebilledet Svanen huserer en af de mest interessante jordlignende exoplaneter, Kepler 22B. Planeten blev opdaget i 2011 og ligger i den såkaldte beboelige zone, der gør det muligt for liv at eksistere. Billedet her er tegnet af en kunstner, idet forskerne endnu ikke ved, hvordan Kepler 22B ser ud.

© NASA/Ames/JPL-Caltech, Public domain, via Wikimedia Commons

Kepler 22B blev opdaget via Kepler-teleskopet i 2011, men det er endnu ikke klart, hvad exoplaneten består af.

Astronomerne ved derfor ikke med sikkerhed, om der er tale om en jordlignende klippeplanet eller en gasplanet.

Den første exoplanet blev opdaget i 1995 og fik navnet 51 Pegasi b. Siden har forskere fundet hele 4687 exoplaneter, herunder altså Kepler 22B, der er særligt interessant, fordi den befinder sig inde i den såkaldte beboelige zone.

Sådan finder du stjernebilledet Svanen

I denne oversigt finder du nogle af de mest tydelige stjerner i stjernebilledet Svanen. Lysstyrke måles i den tilsyneladende størrelsesklasse, hvilket er et astronomisk klassificeringssystem, der angiver, hvor lysstærke himmellegemer er for det blotte øje fra Jordens overflade.

stjernebilledet svanen

Deneb (α)

Alternativt navn: Alpha Cygni
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Deneb en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 1,25. Deneb vejere 2000 gange mere end Solen og er den 19. klareste stjerne på nattehimlen.

Farve: Blå-hvid
Afstand til Jorden: 2616 lysår

1

Sadr (γ)

Alternativt navn: Gamma Cygni
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Deneb en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 2,23. Efter Deneb er Sadr den klareste stjerne i stjernebilledet.

Farve: Gul-hvid
Afstand til Jorden: 1826 lysår

2

Aljanah (ε)

Alternativt navn: Epsilon Cygni
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Aljanah en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 2,48. Aljanah er den tredje klareste stjerne i stjernebilledet Svanen.

Farve: Orange-rød
Afstand til Jorden: 72,2 lysår

3

Albireo (β)

Alternativt navn: Beta Cygni
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Albireo en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 3,3.

Farve: Rød
Afstand til Jorden: 433,8 lysår

4

Eta Cygni (η)

Alternativt navn: 21 Cygni
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Eta Cygni en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 3,88.

Farve: Orange-rød
Afstand til Jorden: 135 lysår

5

Rukh (δ)

Alternativt navn: Delta Cygni
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Rukh en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 2,87.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 166,3 lysår

6

Zeta Cygni (ζ)

Alternativt navn: 64 Cygni
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Zeta Cygni en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 3,21.

Farve: Gul
Afstand til Jorden: 143 lysår

7

Mu Cygni (μ)

Alternativt navn: 78 Cygni
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Mu Cygni en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 4,49.

Farve: Gul-hvid
Afstand til Jorden: 72,53 lysår

8

Theta Cygni (θ)

Alternativt navn: 13 Cygni
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Theta Cygni en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 4,5.

Farve: Gul-hvid
Afstand til Jorden: 59,8 lysår

9
© Shutterstock