Tyren - Sådan finder du stjernebilledet Tyren

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Stjernebilledet Tyren er et af de ældste stjernebilleder, og det kan ses i vinteren og foråret på den nordlige halvkugle. Find Tyren med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

Plejaderne i stjernebilledet Tyren
© Shutterstock

Stjernebilledet Tyren

Tyren er et af de ældste stjernebilleder, man kender til. Der findes 13.000 år gamle vægmalerier, som afbilleder stjernebilledet med stjernehoben Plejaderne.

Ifølge græsk mytologi forvandlede guden Zeus sig om til en hvid tyr for at forføre den smukke fønikske prinsesse Europa, som samlede blomster ved stranden. Hun blev så betaget af det smukke dyr, at hun satte sig op på ryggen af den og begyndte at kæle med den.

Først for sent opdagede hun, at Tyren, Zeus, løb ud i havet og svømmede hen til øen Kreta. Her afslørede Zeus sin rigtige form og gjorde Europa til dronning af den græske ø. For at forevige denne episode opførte Zeus sit alter-ego, Tyren, på himlen.

Det måske mest iøjenfaldende objekt i stjernebilledet Tyren er stjernehoben Plejaderne, som er den stjernehob, der er tættest på Jorden. Og den knytter der sig (selvfølgelig) også et græsk sagn til.

Historien lyder, at kæmpeguden Atlas’ syv døtre blev jagtet af Orion. For at beskytte dem fra den store jæger, forvandlede Zeus søstrene til duer og anbragte dem på himlen. Derfor er Plejaderne også kendt under navnet ‘De syv søstre’.

Tyren råder over himlens klareste stjernehob

Nær den meget klare stjerne Aldebaran, også kaldet for ‘Tyrens røde øje’, findes den klareste stjernehob på nattehimlen.

Plejaderne befinder sig 440 lysår væk og er domineret af klare, blå stjerner dannet indenfor de sidste 100 millioner år.

Stjernehobe karakteriseres ved at være dannet samtidigt og udgør tilsammen et fysisk system af stjerner, der er bundet til hinanden.

Plejaderne i stjernebilledet Tyren

Plejaderne, også kendt som M45, Syvstjernen eller ‘De syv døtre’, er den mest kendte og uden tvivl den mest iøjenfaldende stjernehob for det blotte øje. Hoben domineres af varme blå stjerner som er dannet inden for de sidste 100 millioner år.

© Shutterstock

Plejaderne er dog ikke den eneste stjernehob, som får astronomer til at drages mod stjernebilledet Tyren.

Selve Tyrens hoved dannes blandt andet af stjernehoben Hyaderne, som befinder sig 150 lysår væk. I modsætning til stjernehoben Plejaderne, der udgør Tyrens hals, ligger Hyaderne mere spredt fra hinanden.

Galileo Galilei var den første til at se Plejaderne gennem et teleskop. Det skete helt tilbage i 1610, hvor den italienske astronom noterede hele 36 stjerner i hoben. I dag ved vi, at stjernehoben består af mindst 3000 stjerner.

Den smukke, lysende hals i stjernebilledet Tyren vil dog ikke bestå for evigt. Astronomer anslår, at Plejaderne vil gå i opløsning i løbet af de næste 250 millioner år.

Sådan finder du stjernebilledet Tyren

I denne oversigt finder du nogle af de mest tydelige stjerner i stjernebilledet Tyren. Lysstyrke måles i den tilsyneladende størrelsesklasse, hvilket er et astronomisk klassificeringssystem, der angiver, hvor lysstærke himmellegemer er for det blotte øje fra Jordens overflade.

Hvis du har svært ved at finde Tyren, kan du også begynde med at finde Stjernebilledet Orion. Orions bælte er karakteriseret af tre klare stjerner, og hvis du trækker en streg fra bæltet mod højre, vil du ramme stjernebilledet Tyren.

Plejaderne i stjernebilledet Tyren

Tianguan (ζ)

Alternativt navn: Zeta Tauri
Lysstyrke: Fra Jorden har Tianguan en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3.

Tianguan består i virkeligheden af to stjerner. Den mindre stjerne, Zeta Tauri B, er en såkaldt dværgstjerne, og er på størrelse med Solen. Hovedstjernen Tianguan vurderes at være op mod seks gange større end Solen.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 445 lysår

1

Elnath (β)

Alternativt navn: Beta Tauri
Lysstyrke: Elnath er den næstklareste stjerne i stjernebilledet Tyren. Fra Jorden har Elnath en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 1,68.

Elnath markerer spidsen af Tyrens nordlige horn og er fem gange større end Solen og lyser 1700 gange klarere.

Farve: Hvid
Afstand til Jorden: 130,5 lysår

2

Tau Tauri (τ)

Alternativt navn: 94 Tauri
Lysstyrke: Tau Tauri er et såkaldt firedobbelt stjernesystem. Fra Jorden har Tau Tauri en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 4,28.

Farve: Hvid
Afstand til Jorden: 398 lysår

3

Aldebaran (α)

Alternativt navn: 94 Tauri eller Alpha Tauri
Lysstyrke: Aldebaran er den klareste stjerne i stjernebilledet Tyren og kan ses med det blotte øje. Fra Jorden har Aldebaran en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 0,9.

Aldebaran betyder ‘følgesvenden’ på arabisk, men stjernen, der er 40 gange større end Solen, er bedre kendt som ‘Tyrens røde øje’.

Farve: Rød
Afstand til Jorden: 65 lysår.

4

Hyadum I (γ)

Alternativt navn: Gamma Tauri
Lysstyrke: Fra Jorden har Hyadum I en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,65.

Farve: Gul
Afstand til Jorden: 153,3 lysår.

5

Lambda Tauri (λ)

Alternativt navn: 35 Tauri
Lysstyrke: Fra Jorden har Lambda Tauri en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,47.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 482,7 lysår.

6
© Shutterstock