Vægten - Sådan finder du stjernebilledet Vægten

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Stjernebilledet Vægten er det 29. største stjernebillede af de 88 officielle. Vægten kan ses fra april til juli på den nordlige halvkugle og om vinteren på den sydlige halvkugle. Find Vægten med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

Stjernebilledet Vægten
© Shutterstock

Stjernebilledet Vægten

Stjernebilledet Vægten, på latinsk ‘Libra’, er det 29. største stjernebillede på himlen.

Babylonierne og oldtidens grækere anså ikke Vægten for at være et selvstændigt tegn, men som arme og klosakse til det nærliggende stjernebillede Skorpionen.

Stjernebilledet Vægten blev først dannet senere af lærde i Det Gamle Rom, der så tegnet som retfærdighedens vægt, holdt oppe af retfærdighedens gudinde, Astraia.

Vægten er i øvrigt det eneste stjernebillede i Dyrekredsen, som ikke repræsenterer et levende væsen.

Vægten indeholder Universets ældste stjerne

14,27 milliarder år. Så gammel vurderer astronomer stjernen HD 140283 i stjernebilledet Vægten til at være.

Den høje alder har ikke overraskende givet stjernen kælenavnet Metusalem efter den ældgamle person i Biblen.

Metusalem er den ældste stjerne, astronomer kender til.

Faktisk anslog man først Metusalems alder til 16 milliarder år ud fra den data, man havde fået fra Hubble-teleskopet om stjernens lysstyrke, overfladetemperatur og størrelse.

Metusalem stjerne

Metusalem i stjernebilledet Vægten er den ældste stjerne i hele Universet, astronomerne kender til. Metusalem er ved at udvikle sig til en rød kæmpestjerne og til sidst vil den skrumpe sammen og forvandle sig til en hvid dværgstjerne.

© ESA/Hubble

Da Universet vurderes til at være omkring 13,7 milliarder år gammel, ville Metusalem med andre ord være opstået adskillige milliarder år før, hvilket selvfølgelig ikke er muligt.

I dag bedømmes Metusalem til at være 14,27 milliarder år gammel, med en fejlmargin på plus/minus 0,8 milliarder år.

Dermed kan stjernen altså godt være skabt tidligt i universets historie – så tidligt, at forskerne konkluderer, at ingen andre kendte stjerner i Universet er lige så gamle.

Astronomer tror, at Metusalem opstod i en dværggalakse, som kolliderede og smeltede sammen med Mælkevejen for ca. 12 milliarder år siden.

Sådan finder du stjernebilledet Vægten

I denne oversigt finder du nogle af de mest tydelige stjerner i stjernebilledet Vægten. Lysstyrke måles i den tilsyneladende størrelsesklasse, hvilket er et astronomisk klassificeringssystem, der angiver, hvor lysstærke himmellegemer er for det blotte øje fra Jordens overflade.

Stjernebilledet Vægten

Zubeelschemali (β)

Alternativt navn: Beta Librae
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Zubenelschemali en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 2,6. Det er den klareste stjerne i Vægten.

Farve: Hvid
Afstand til Jorden: 185 lysår

1

Zubenelgenubi (α)

Alternativt navn: Alfa Librae
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Zubenelgenubi en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 5,15.

Farve: Gul-hvid
Afstand til Jorden: 77,2 lysår

2

Brachium (σ)

Alternativt navn: Sigma Librae
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Brachium en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 3,29.

Farve: Gul-hvid
Afstand til Jorden: 287 lysår

3

Zuben Elakrab (γ)

Alternativt navn: Gamma Librae
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Zuben Elakrab en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 3,91.

Farve: Orange-rød
Afstand til Jorden: 163,1 lysår

4

Metusalem

Alternativt navn: HD 140283
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Metusalem en lysstyrke – eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse – på 7,205.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 200 lysår

5
© Shutterstock