Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stjernebilledet Vandmanden på himlen
© Shutterstock
Universet - Stjernebilleder

Vandmanden - Sådan finder du stjernebilledet Vandmanden

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Vandmanden kan ses i oktober måned på den nordlige halvkugle og i foråret på den sydlige halvkugle. Find Vandmanden med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

Stjernebilledet Vandmanden

Stjernebilledet Vandmanden er det 10. største stjernebillede på nattehimlen. og det kan ses om efteråret på den nordlige halvkugle og om foråret på den sydlige halvkugle.

På trods af sin størrelse er stjernebilledet et af de svageste på himlen, idet ingen af stjernerne lyser særligt klart.

Vandmanden er også kendt under navnet Vandbæreren, og de gamle egyptere så stjernebilledet som en afbildning af Nilens gud, Hapi, der bragte livets vand i himlen og på jorden.

I græsk mytologi symboliserede stjernebilledet Vandmanden den smukke mand Ganymedes, der var søn af den trojanske konge Tros.

Ifølge sagnet blev Ganymedes ført til Olympus-bjerge af Zeus for at hælde vand og vin i gudernes glas. For dette arbejde blev han senere udødeliggjort på stjernehimlen.

Vandmanden gemmer måske på fremmed liv

Stjernebilledet Vandmanden er et slaraffenland for astronomer. Vandmanden indeholder nemlig en lang række galakser, kuglehobe og planetariske tåger.

Mest iøjenfaldende er den berømte Helixtåge, som ligger cirka 700 lysår fra Jorden.

Den farverige stjernetåge er formet som et enormt øje, der stirrer på os fra det ydre rum. Afstanden til tågen er forholdsvis kort i forhold til vores galakses samlede størrelse på op mod 200.000 lysår. Derfor har forskerne også kunnet studere Helixtågen i detaljer.

Det mest interessante himmelobjekt i Vandmanden er dog stjernesystemet Trappist-1, som ligger 39 lysår væk. Da Trappist-1 blev fundet af astronomer i 2016 gav det genyd i hele verden.

Stjernesystemet indeholder nemlig hele syv planeter, der minder om Jorden – såkaldte exoplaneter – og særligt planeten Trappist-1e vurderes som et af de mest lovende hjem for fremmede livsformer, man kender til.

Trappist-1 i stjernebilledet Vandmanden

I stjernebilledet Vandmanden ligger stjernesystemet Trappist-1, cirka 39 lysår væk fra Jorden. Trappist-1 indeholder syv jordlignende planeter i kredsløb om en stjerne. Tre af pleneterne vurderes af astronomer til at have store chancer for at indeholde liv.

© NASA/JPL-Caltech

De syv planeter kredser om en stjerne, som kun er lidt større end Jupiter og langt koldere end vores egen Sol. Stjernen udsender for eksempel kun 0,05 procent af Solens lys. Tre af planeterne befinder sig i den såkaldte ’Guldlok-zone’, hvor temperaturen tillader flydende vand på overfladen.

Hvorvidt der eksisterer fremmede livsformer på stjernesystemet i stjernebilledet Vandmanden får vi måske snart svar på.

Den 31. oktober 2021 bliver rumteleskopet James Webb Space Telescope efter planen nemlig sendt ud i rummet. Teleskopet er syv gange større end forgængeren Hubble-teleskopet og én af arvtagerens mange missioner bliver at dokumentere potentielle biologiske livsmarkører på de jordlignende planeter i Trappist-1.

Sådan finder du stjernebilledet Vandmanden

1 / 6
123456
Stjernebilledet Vandmanden på himlen

I denne oversigt finder du nogle af de mest tydelige stjerner i stjernebilledet Vandmanden.

© Shutterstock

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul