Vandmanden - Sådan finder du stjernebilledet Vandmanden

GUIDE TIL STJERNEBILLEDER: Vandmanden kan ses i oktober måned på den nordlige halvkugle og i foråret på den sydlige halvkugle. Find Vandmanden med vores stjernebillede-guide, og bliv klogere på himlen over os.

Stjernebilledet Vandmanden på himlen
© Shutterstock

Stjernebilledet Vandmanden

Stjernebilledet Vandmanden er det 10. største stjernebillede på nattehimlen. og det kan ses om efteråret på den nordlige halvkugle og om foråret på den sydlige halvkugle.

På trods af sin størrelse er stjernebilledet et af de svageste på himlen, idet ingen af stjernerne lyser særligt klart.

Vandmanden er også kendt under navnet Vandbæreren, og de gamle egyptere så stjernebilledet som en afbildning af Nilens gud, Hapi, der bragte livets vand i himlen og på jorden.

I græsk mytologi symboliserede stjernebilledet Vandmanden den smukke mand Ganymedes, der var søn af den trojanske konge Tros.

Ifølge sagnet blev Ganymedes ført til Olympus-bjerge af Zeus for at hælde vand og vin i gudernes glas. For dette arbejde blev han senere udødeliggjort på stjernehimlen.

Vandmanden gemmer måske på fremmed liv

Stjernebilledet Vandmanden er et slaraffenland for astronomer. Vandmanden indeholder nemlig en lang række galakser, kuglehobe og planetariske tåger.

Mest iøjenfaldende er den berømte Helixtåge, som ligger cirka 700 lysår fra Jorden.

Den farverige stjernetåge er formet som et enormt øje, der stirrer på os fra det ydre rum. Afstanden til tågen er forholdsvis kort i forhold til vores galakses samlede størrelse på op mod 200.000 lysår. Derfor har forskerne også kunnet studere Helixtågen i detaljer.

Det mest interessante himmelobjekt i Vandmanden er dog stjernesystemet Trappist-1, som ligger 39 lysår væk. Da Trappist-1 blev fundet af astronomer i 2016 gav det genyd i hele verden.

Stjernesystemet indeholder nemlig hele syv planeter, der minder om Jorden – såkaldte exoplaneter – og særligt planeten Trappist-1e vurderes som et af de mest lovende hjem for fremmede livsformer, man kender til.

Trappist-1 i stjernebilledet Vandmanden

I stjernebilledet Vandmanden ligger stjernesystemet Trappist-1, cirka 39 lysår væk fra Jorden. Trappist-1 indeholder syv jordlignende planeter i kredsløb om en stjerne. Tre af pleneterne vurderes af astronomer til at have store chancer for at indeholde liv.

© NASA/JPL-Caltech

De syv planeter kredser om en stjerne, som kun er lidt større end Jupiter og langt koldere end vores egen Sol.

Stjernen udsender for eksempel kun 0,05 procent af Solens lys. Tre af planeterne befinder sig i den såkaldte ’Guldlok-zone’, hvor temperaturen tillader flydende vand på overfladen.

Hvorvidt der eksisterer fremmede livsformer på stjernesystemet i stjernebilledet Vandmanden får vi måske snart svar på.

Den 31. oktober 2021 bliver rumteleskopet James Webb Space Telescope efter planen nemlig sendt ud i rummet.

Teleskopet er syv gange større end forgængeren Hubble-teleskopet og én af arvtagerens mange missioner bliver at dokumentere potentielle biologiske livsmarkører på de jordlignende planeter i Trappist-1.

Sådan finder du stjernebilledet Vandmanden

I denne oversigt finder du nogle af de mest tydelige stjerner i stjernebilledet Vandmanden. Lysstyrke måles i den tilsyneladende størrelsesklasse, hvilket er et astronomisk klassificeringssystem, der angiver, hvor lysstærke himmellegemer er for det blotte øje fra Jordens overflade.

Stjernebilledet Vandmanden på himlen

Sadalmelik (α)

Alternativt navn: Alpha Aquarii
Lysstyrke: Sadalmelik er den næstklareste stjerne i stjernebilledet Vandmanden. Fra Jorden har Sadalmelik en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,9.

Farve: Gul
Afstand til Jorden: 520 lysår

1

Skat (δ)

Alternativt navn: Delta Aquarii
Lysstyrke: Skat er skinnebenet i Vandmanden. Fra Jorden har stjernen en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,3. Skat er den tredje klareste stjerne i stjernebilledet Vandmanden.

Skat kan ses med det blotte øje, når Vandmanden står klarest på himlen på den nordlige halvkugle i oktober.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 160 lysår

2

Hydor (λ)

Alternativt navn: Lambda Aquarii
Lysstyrke: Fra Jorden har Hydor en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,72.

Farve: Rød
Afstand til Jorden: 390 lysår

3

Sadachbia (γ)

Alternativt navn: Gamma Aquarii
Lysstyrke: Fra Jorden har Sadachbia en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,8.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 163,1 lysår

4

Sadalsuud (β)

Alternativt navn: Beta Aquarii
Lysstyrke: Sadalsuud er den klareste stjerne i stjernebilledet Vandmanden. Fra Jorden har Sadalsuud en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 2,87.

Sadalsuud er en såkaldt dobbeltstjerne, hvor to stjerner kredser i baner omkring et fælles tyngdepunkt ligesom planeterne i Solsystemet kredser omkring Solen.

Farve: Gul
Afstand til Jorden: 538,2 lysår

5

Albali (ε)

Alternativt navn: Epsilon Aquarii
Lysstyrke: Fra Jorden har Albali en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,77.

Farve: Blå
Afstand til Jorden: 207,8 lysår

6
© Shutterstock