Asteroidebæltets konge står på linje med Jorden og Solen

Marts 2023: Dværgplaneten Ceres er den suverænt største beboer i asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter. Lige nu står den på linje med Solen og Jorden – og det giver dig en enestående mulighed for at se den fjerne klode med dine egne øjne.

Ceres

Ny forskning viser, at Ceres formentlig har flydende vand gemt under sin overflade.

Indholdsoversigt

  1. Om Ceres
  2. Guide til Ceres

Om Ceres

Asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter indeholder millioner af asteroider, hvoraf over en million er mere end en kilometer i diameter. Bæltets største beboer, Ceres, får dog alle sine naboer til at blegne. Ceres alene udgør 25 procent af al massen i asteroidebæltet og måler 939 kilometer i diameter.

Ceres blev tidligere kaldt en asteroide, men betragtes nu som en dværgplanet på grund af sin kuglerunde form.

Netop nu er Ceres relativt tæt på Jorden, samtidig med at Ceres står på linje med Jorden og Solen, så Ceres’ overflade er fuldt oplyst af Solen. De to faktorer betyder, at Ceres står tydeligere frem end normalt.

Dværgplaneten er ikke synlig med det blotte øje, men den kan ses med en almindelig kikkert eller et teleskop.

Guide til Ceres

Stjernehimmel syd

Kl. 1 er Ceres ca. 45 grader over horisonten mod syd.

©

Sådan gør du

Du kan se Ceres om aftenen og natten efter den 21. marts. Den stiger op i øst ved solnedgang, og kl. 1 når den sit højeste punkt på himlen – 45 grader over den sydlige horisont.

Er vejret dårligt den 21. marts, kan du sagtens vente nogle dage. Godt nok vil Ceres være lidt længere væk og lyse en lille smule svagere, men i praksis vil det ikke betyde noget.

Hvis vejret er klart flere nætter i træk, kan du fotografere Ceres’ bevægelse i forhold til stjernerne i baggrunden. Du skal bare tage et billede på samme tidspunkt hver nat.