Jesper Grønne
Farvet måne

Atmosfæren forvrænger Månens form og farver

18. marts 2022: Hvis du står klar, når fuldmånen dukker op over horisonten, har du chancen for at se det velkendte himmellegeme helt forvrænget.

Lige nu har du god mulighed for at se en fladtrykt og farverig måne. Fænomenet opstår, når fuldmånen står helt lavt over horisonten, og dens lys derfor skal passere skråt gennem atmosfæren for at nå dig.

Lyset skal med andre ord gennem et tykt lag af luft, og dermed forvrænges det mere, end når Månen står højt på himlen. Forvrængningen løfter bl.a. Månens nederste kant opad, så himmellegemet bliver fladtrykt.

Samtidig brydes farverne, sådan at de blå toner forsvinder, og Månen får et rødligt skær. Lysets brydning skaber desuden en tynd, grøn kant øverst på Månen og en rød kant nederst.

Endelig ser Månen større ud end normalt, når den står lavt på himlen.

Det skyldes dog ikke atmosfæren, men er en optisk illusion, som opstår, fordi Månens størrelse sammenlignes med fx bygninger eller træer i horisonten.

GUIDE TIL MÅNEN

Stjernekort - månens farver og former

Ved solnedgang begynder fuldmånen at stige op over den østlige horisont.

© Jesper Grønne, www.hvadihimlen.dk

Hvor og hvornår?

Den 18. marts, når Solen går ned i vest, skal du kigge efter, at fuldmånen rejser sig på himlen i øst. Find et sted med frit udsyn til horisonten mod nordøst.

Synlighed?

Månens fladtrykte form og forvrængede farver ses bedst i en kikkert. De smalle, farvede kanter øverst og nederst på Månen træder dog klarest frem på fotografier.

Hvis du vil fange alle detaljerne i et billede, skal du bruge høj opløsning og have skarpt fokus. Brug stativ, og prøv fx med et blændetal på f/6,7, ISO 800 og en lukkertid på to sekunder.