Jesper Grønne, HvadiHimlen.dk
Stjernehimlen 6 Farverig Måne

Farverig måne afslører sin fortid

Ser Månen grå og kedelig ud? Så kigger du ikke godt nok efter. Månen gemmer på et væld af farver, som afslører dens dramatiske fortid.

OM MÅNEN

Hvis du kigger nøje på Månen, vil du hurtigt se, at den har mørke og lyse pletter. De er ikke bare tilfældige plamager, men landskaber, som er skabt af en flere milliarder år lang geologisk historie. Kniber du øjnene mere sammen, vil du kunne se svage farver: lidt blåt eller rødt i de mørke pletter og lidt gult på resten af himmellegemet.

Farverne afspejler Månens tidlige barndom for 4,5 milliarder år siden. Dengang var Månens overflade et glohedt ocean af lava. Her endte lettere mineraler som feldspat øverst, mens tungere mineraler, fx jern og pyroxen, sank dybere ned. De lette stenarter er som udgangspunkt meget lyse, men alleryderst har de en lidt mørkere gullig nuance. Enkelte steder skinner den lyse farve dog igennem der, hvor meteorer har slået hul på overfladen.

Månens store mørke plamager er rige på rødligt jern eller blåligt titanium. Disse mineraler kom op til overfladen for 3-4 milliarder år siden, da vulkansk aktivitet pumpede magma fra Månens indre op. Siden er magmaen størknet til stenarten basalt.

Farver afslører Månens geologi
© Ken Ikeda Madsen

Farver sladrer om Månens geologi

Månens landskab har svage farver, og når de forstærkes digitalt, fortæller de tydeligt himmellegemets geologiske historie.

Højland

Månens såkaldte højland har en orange nuance, som skyldes, at mineralerne er rige på fx siliciumdioxid, men fattige på jern og titanium.

Størknet lava

Månens store mørke plamager er enorme sletter af størknet lava. De er rige på titanium eller jern og er derfor blålige eller mørkerøde.

Meteornedslag

De lyseste områder på Månen er skabt af meteornedslag, som har slået hul på overfladen og kastet materiale ud over landskabet.

GUIDE TIL MÅNEN

Stjernehimlen 6 Farverig Måne
©

Hvor og hvornår?

Månen og dens farver er især et smukt syn ved fuldmåne, som indtræffer om aftenen den 16. april. Månen står op i øst ved solnedgang og går ned i vest ved solopgang.

Synlighed?

Månens landskab kan ses med det blotte øje, men du kan se langt flere detaljer med en almindelig kikkert. Månens farver er svage, men de kan forstærkes på et behandlet fotografi.

Fotomulighed?

Sæt et kamera med en kraftig telelinse på stativ. Tag flere billeder, og læg dem sammen på computeren for at få et skarpt billede. Skru så op for farvemætningen, og justér farvebalancen.