Gigantisk æg står på linje med Jorden og Solen

April 2023: Den er længere væk end Pluto, og så er den formet som et æg. Dværgplaneten Haumea er helt enestående, og netop nu har du særligt gode chancer for at spotte den på nattehimlen.

Stjernehimlen, Haumea

Haumea er ca. 2000 km på den lange led og 1000 km på det smalleste sted.

Om Haumea

Solsystemet er hjemsted for otte planeter, men også for fem såkaldte dværgplaneter. I modsætning til planeter er dværgplaneter for små til at rydde deres bane for andre objekter – men de er store nok til, at du kan se dem med et amatørteleskop under de rette forhold.

Netop nu står en af de mærkeligste dværgplaneter, Haumea, på linje med Jorden og Solen og kan derfor ses fra Jorden. Haumea er ikke kuglerund som de andre dværgplaneter, men i stedet æggeformet takket være sin usædvanlig høje rotations- hastighed.

Derudover har den som den eneste dværgplanet ringe omkring sig. Den høje hastighed og ringene er formentlig et resultat af et sammenstød med et stort objekt for milliarder af år siden. Haumea holder til i de yderste egne af Solsystemet – længere væk fra Solen end Pluto – og derfor blev den først opdaget af forskerne i 2004.

Guide til Haumea

Stjernehimlen, Haumea

Kl. 1 står Haumea ca. 45 grader over den sydlige horisont.

©

Sådan gør du

Den 20. april står Haumea på linje med Jorden og Solen og er dermed så tæt på Jorden, som den kan komme. En time efter midnat kan du se den halvt oppe på himlen i sydlig retning.

Haumea er lille og ret lyssvag, så du skal bruge et teleskop for at se den. Du finder den ca. fem grader skråt nede og til venstre for den klare stjerne Arcturus i stjernebilledet Bjørnevogteren.

Hvis du fotograferer Haumea flere gange over de følgende måneder, vil du se, at den flytter sig i forhold til stjernerne, stadigt lavere på himlen, indtil den til sidst forsvinder bag horisonten.