Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gigantisk spiralgalakse lyser op i din kikkert

Den indeholder en billion stjerner, og dens smukke spiralarme fylder lige så meget på himlen som fuldmånen. Så grib kikkerten og gå ud i mørket.

NASA/ESA

OM GALAKSEN

Den fylder næsten lige så meget på himlen som fuldmånen og ligger lige ved siden af Karlsvognen.

Alligevel er galaksen Messier 101 svær at få øje på, fordi dens enorme afstand til os – næsten 21 millioner lysår – betyder, at lyset er for svagt til at kunne ses med det blotte øje.

Til gengæld kan den ses med en almindelig håndkikkert eller endnu bedre med et lille teleskop.

Messier 101s arme indeholder enorme, lysende skyer af brint.

© NASA/ESA

Galaksen bliver på engelsk kaldt Pinwheel Galaxy – pinwheel er en legetøjsvindmølle eller et stykke roterende fyrværkeri – på grund af sine spiralarme, som vi tydeligt kan se fra Jorden.

Messier 101 er omkring 170.000 lysår i diameter, så den er på størrelse med eller lidt større end Mælkevejen, men den indeholder formentlig omkring en billion stjerner, hvilket er mere end dobbelt så mange som Mælkevejen.

GALAKSEGUIDE

Messier 101 – Gigantisk spiralgalakse lyser op i din kikkert
© Stellarium

  • Hvor og hvornår?

    Messier 101 lyser kun svagt, og derfor kan den bedst ses i nætterne omkring nymåne den 12. april, hvor Månens lys ikke forstyrrer – og fra et sted med lav lysforurening.

  • Synlighed

    Kl. 23 står galaksen ca. 65 grader over horisonten mod øst. Den befinder sig lidt til venstre for den nederste stjerne i vognstangen på Karlsvognen, som står lige over dit hoved.

    Galaksen kan ses svagt i en håndkikkert. I et 8”-teleskop kan du se kernen omgivet af en svagt lysende halo med antydning af spiralstruktur og lysprikker fra de kraftigste brintskyer.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul