Guide: Sådan spotter du Mars

Januar 2023: Mars er millioner af kilometer væk, men du kan se den med det blotte øje – og den er overraskende nem at få øje på. Vi guider dig til at se den røde planet.

Om Mars

Vores røde nabo kigger forbi

Et af de letteste himmellegemer at spotte netop nu er den røde planet Mars. Planeten er blandt de klarest lysende objekter på stjernehimlen – på trods af at Mars og Jorden i øjeblikket er placeret forholdsvis langt fra hinanden i deres baner rundt om Solen. Kun cirka en gang hvert andet år kommer Mars tæt på os – dvs. inden for en afstand af cirka 100 millioner kilometer – når Solen, Jorden og Mars står på lige linje.

Men det sker ikke i år. Mars er let at genkende på dens rødorange skær, som skyldes det rustrøde støv på overfladen og i planetens atmosfære. Støvet er rødt, fordi Mars’ overflade indeholder relativt meget jernoxid, der også giver bl.a. rust og blod sin farve. På Mars indeholder overfladen 18 procent jernoxid, mens tallet for Jorden er otte procent. Du kan let se Mars’ farve med det blotte øje eller en kikkert.

Guide til Mars

Stjernehimlen 2

Kl. 22 finder du Mars 50-60 grader over den sydlige eller sydvestlige horisont.

©

Hvor og hvornår?

Hver aften kl. 22 i januar kan du se Mars i sydlig eller sydvestlig retning cirka 50-60 grader over horisonten. I løbet af aftenen og natten bevæger planeten sig nedad mod vest.

Både den 3. og den 30. januar vil Månen passere meget tæt forbi Mars på himlen. Den 3. januar står de to himmellegemer så tæt, at Mars næsten drukner i Månens lys.

I et teleskop kan du se detaljer på Mars’ overflade i form af bl.a. polarkalotten af hvid is. Du skal anvende en stor forstørrelse, altså et okular med en kort brændvidde.