Guide: Se Venus møde Månen i fuldt dagslys

Normalt skal du vente til mørkets frembrud, hvis du vil se spektakulære astronomiske optrin på himlen, men lige nu har du chancen for at se Månen møde Venus ved højlys dag – du skal bare følge denne guide.

Månen og Venus

Månen og Venus er næst efter Solen de klarest lysende himmellegemer på himlen.

© Shutterstock

Solen og Månen er ikke de eneste himmellegemer, du kan se ved højlys dag. Vores naboplanet Venus lyser så kraftigt, at den er i stand til at skære igennem på den lyseblå himmel.

Dens stærke lys skyldes, dels at planeten er relativt tæt på os, men også at den er dækket af et tykt lag skyer, der reflekterer sollyset meget effektivt.

I dagtimerne den 20. juli kan du tilmed opleve et sjældent kosmisk møde, når Venus står helt tæt på Månen. De to himmellegemer vil kun stå ca. syv grader fra hinanden på himlen. De kan begge ses med det blotte øje, men Venus kan alligevel være svær at spotte. Med en almindelig kikkert bør planeten dog være nem at få øje på.

Månen står som et helt tyndt segl, og hvis du kigger i kikkerten, vil du kunne se, at Venus også er halvmåneformet – dens skive er kun ca. 15 procent oplyst af Solen.

SÅDAN SER DU FÆNOMENET

Månen og Venus

Kl. 12 står Månen og Venus ca. 30 grader over horisonten i øst-sydøst.

© Jesper Grønne

Sådan gør du

Venus og Månen står ikke langt fra Solen på himlen. Du skal derfor passe på, at du ikke kommer til at se direkte på Solen – det kan give permanente øjenskader.

Du kan se Månen og Venus på himlen det meste af dagen den 20. juli. Kl. 12 finder du Månen ca. en tredjedel oppe på himlen i øst-sydøst – ca. 30 grader til venstre for Solen.

Find først Månen, der er formet som et tyndt segl, og ret en almindelig kikkert mod den. Bevæg derefter langsomt kikkerten en smule ned og mod højre, indtil du finder Venus.