Halvmånen får besøg fra nær og fjern

Marts 2023: Lige nu har du en enestående mulighed for at se Månen omringet af vores naboplanet Venus og den fjerne gigant Uranus. Vi viser dig vej til det kosmiske møde og hjælper dig med at se de overraskende detaljer.

Uranus i stjernehimlen

Venus lyser kraftigt, mens Uranus kun lige akkurat kan spottes med det blotte øje.

Om begivenheden

Om aftenen den 24. marts finder du den helt tynde halvmåne mod vest, og lidt under den kan du se noget, der ligner en kraftigt lysende stjerne. Den funklende prik er dog ikke en stjerne, men vores naboplanet Venus.

Ser du nærmere på den i en almindelig kikkert, vil du kunne se, at den ikke er helt rund, og det skyldes, at den – ligesom Månen – kun er delvist oplyst af Solen.

På den modsatte side af Månen finder du en anden planet, Uranus, som kan være noget sværere at få øje på. Med en almindelig kikkert burde du dog kunne se den.

Uranus’ svage lys skyldes, at den er over tre milliarder kilometer væk, mens Venus kun er 185 millioner kilometer fra os. Du kan kende Uranus på dens lidt blålige farve, som skyldes metan i dens atmosfære.

Guide til begivenheden

stjernehimmel vest

Kl. 20 finder du Månen 10-20 grader over den vestlige horisont.

©

Sådan gør du

Ved solnedgang den 24. marts kan du let få øje på Månen og Venus mod vest. Herefter daler de ned mod horisonten. Uranus er først synlig, når himlen bliver mørk en times tid senere.

Hvis du retter en almindelig kikkert mod himmellegemerne, vil du nemmere få øje på Uranus, og du vil samtidig kunne se, at Venus kun er omkring 80 procent oplyst af Solen.

Vil du tage billeder af optrinnet, bør du bruge et stativ. Uranus kan være svær at fotografere, fordi den lyser så svagt, men du kan prøve dig frem med en længere eksponeringstid.