I aften: Supermåne møder Saturn i tusmørket

I august har du chancen for at se en såkaldt supermåne stå helt tæt på den gigantiske ringplanet Saturn. Vi guider dig til det enestående kosmiske møde.

© Shutterstock

Saturn er 95 gange tungere end Jorden, og diameteren på dens ringe er mere end 20 gange Jordens diameter. Dermed er Saturn et af Solsystemets mest imponerende syn.

I august har du gode chancer for at se Saturn – og du kan tilmed opleve et sjældent kosmisk møde, når giganten sidst på måneden står helt tæt på fuldmånen. Og som om det ikke var nok, vil Månen på denne aften være en såkaldt supermåne.

Det betyder, at Månen er fuldt oplyst af Solen, samtidig med at den er så tæt på Jorden, som den kan komme i sin bane. Fordi den er tæt på, vil den være større end en normal fuldmåne.

Saturn er også nogenlunde så tæt på os, som den kan komme. Den er dog stadig ca. 1,3 milliarder kilometer væk, mens Månen kun er ca. 357.000 kilometer fra Jorden.

GUIDE TIL FÆNOMENET

© Jesper Grønne

Sådan gør du

Hvornår?

Gå ud midt på natten efter den 30. august. Vælg et sted uden for meget kunstigt lys og med frit udsyn i sydlig retning. Klokken et står Månen og Saturn mod syd.

Hvor?

Saturn befinder sig lidt til højre for Månen og kan måske skimtes med det blotte øje bag Månens kraftige lys – ellers kan du se den med en almindelig kikkert.

Hvordan?

I kikkerten kan du se Saturns aflange form, som skyldes ringene. Og med lidt held kan du skimte en lille prik lige under planeten. Det er dens største måne, Titan.